Horst Köhlert választották a Németországi Szövetségi Köztársaság kilencedik államfőjének vasárnap Berlinben. A feladattal megbízott testület, a 12. szövetségi közgyűlés már az első fordulóban abszolút többséggel megválasztotta a 61 éves politikust, az ellenzéki pártok (kereszténypártok, liberálisok) közös jelöltjét, a Nemzetközi Valutalap volt igazgatóját.

Horst Köhler, a német ellenzéki kereszténypártok és a liberálisok közös elnökjelöltje vasárnap Berlinben már az első választási fordulóban abszolút többséget szerzett, s ily módon július elsejétől a 61 éves gazdasági-pénzügyi szakember töltheti be öt évig az államfői posztot Németországban.

A kereszténypártok eddig öt elnököt adtak a szövetségi köztársaságnak (Köhleren kívül az ő soraikból került ki Lübke, Carstens, von Weizsäcker és Herzog is), a szociáldemokraták kettőt (Heinemann, Rau), a liberálisok szintén kettőt (Heuss, Scheel). Az elnökök az államfői hivatal betöltésének idejére felfüggesztik párttagságukat.

Forrás: EPA

A német elnököt öt évre választja meg az erre a célra összeállított testület, a szövetségi közgyűlés, s az államfő még egyszer jelöltetheti magát. A szövetségi köztársaság történetében eddig három elnök duplázott (Heuss, Lübke, von Weizsäcker). Köhler elődje a poszton a szociáldemokrata Rau volt, aki nem élt az újrajelölés lehetőségével. A kereszténypártok úgy igyekeznek beállítani a váltást az államfői poszton, mint a hatalomváltás kezdetét, amely a következő általános választásokon győzelmükkel zárul majd le.

A vasárnapi szavazáson azonban nem sok hiányzott a meglepetéshez, egy újabb választási forduló szükségességéhez. A procedúra az egyik legrövidebb volt a német elnökválasztások történetében, ám az eredményhirdetést hosszú szünet előzte meg, mivel - mint később kiderült - a szoros eredmény miatt újraszámolták a szavazatokat.

A szövetségi közgyűlés a parlamenti alsóház (Bundestag) tagjaiból, s ugyanennyi tartományi elektorból áll. Eredetileg 1206 tagja volt a közgyűlésnek, de elhalálozás, illetve betegség miatt vasárnap csak 1204-en jelentek meg a Reichstag átalakított üléstermében. Papíron az ellenzéknek 19 fős többsége volt, ám Köhler végül is csak egy szavazattal kapott többet az abszolút többséghez szükséges 603-nál. Két szavazat érvénytelennek minősült, kilencen tartózkodtak.

A szociáldemokraták és a zöldek közös jelöltjére, Gesine Schwanra 589 szavazat jutott. A politológus, az Odera menti Frankfurt Európa-egyetemének rektora a választás előestéjén töltötte be 61. életévét, s eljegyezte magát élettársával, Peter Eigennel, a Transparency International korrupció-kutató intézet elnökével.

Az új elnököt a német alkotmány (alaptörvény) kihirdetésének 55. évfordulóján választották meg.

A német elnöki posztnak messze nincs akkora súlya, mint a franciának, vagy az amerikainak, de nem is korlátozódik csak reprezentációra. Német elnök aláírása nélkül nem léphet hatályba törvény, közreműködik a kormányalakításban, minisztereket nevez ki, minisztereket bocsát el, igaz, a kancellár javaslatára.