Bush nagyívű beszédben védi az USA iraki szerepvállalását

Hétfő este beszédet tart az amerikai elnök a szárazföldi hadsereg vezérkari akadémiáján. George Bush egyebek mellett igyekszik majd bizonyítani, hogy ura az iraki helyzetnek, amely azonban az erőszak terjedésével egyre bizonytalanabb.

George Bush amerikai elnök nagyívűnek tervezett beszédben kívánja felvázolni stratégiáját Irak jövőjéről és egyben a hazai és nemzetközi közvélemény értésére adni, hogy változatlanul ura a helyzetnek. Az elnök hétfőn este (közép-európai idő szerint kedd éjszaka) a pennsylvaniai Carlisle-ban, a szárazföldi hadsereg vezérkari akadémiáján szólal fel.

Az utóbbi hetek iraki fejleményei sok fejfájást okoztak Washingtonban: az Abu Graib börtönben elkövetett visszaélések újabb és újabb leleplezéseitől a kerbalai és nedzsefi harcokon át a szíriai határ menti faluban történt véres incidensig, amelyben az amerikaiak saját közlésük szerint fegyveres beszivárgókra csaptak le, míg a helybeliek szerint egy lakodalmat ért a több mint 40 halálos áldozatot követelő támadás. További csapás volt Ezzedin Szálimnak, az iraki kormányzótanács soros elnökének a meggyilkolása szinte az amerikaiak orra előtt, valamint a Pentagon egykori kedvencének, Ahmed Csalabinak a szakítása és szembefordulása a koalíciós hatósággal.

Irányt szabna az eseményeknek

Az elnök várhatóan be akarja bizonyítani, hogy nem sodródik az eseményekkel, hanem irányt szab nekik. Ismerteti majd terveit az iraki szuverenitás átruházásáig hátralévő szűk öt hétre, és várhatóan beszámol arról is, milyen biztonsági és politikai szerepet szán magának a hatalomátadás - június 30. - után felálló ieiglenes iraki kormány mellett a jövő januári választásokig. 

Az amerikai diplomácia az elnöki beszédhez igazítva, hétfőn kezdi köröztetni az ENSZ-ben új iraki határozattervezetét. A dokumentum igyekszik elébe menni a francia és német elvárásoknak, és az új kormányra bízza annak eldöntését, akarja-e, hogy a továbbiakban is külföldi csapatok gondoskodjanak a biztonságról. Franciaország és Németország dátumhoz akarja kötni az amerikai és külföldi erők iraki jelenlétét. A tervezetet csak az iraki ideiglenes kormány beiktatása után bocsátják szavazásra.

Új iraki ideiglenes kormány

Washingtonban arra számítanak, hogy Lahdar Brahimi ENSZ-diplomata és Robert Blackwill, Bush elnök iraki megbízottja még május végéig bejelenti az új ideiglenes kormány összetételét, befejezve az alkudozást Irak etnikai és vallási csoportjainak a vezetőivel. Jelenleg többek között az okoz fennakadást, hogy a kurdok a két csúcstisztség - ideiglenes elnök vagy kormányfő - egyikét maguknak követelik.

Az elnök legalább hat beszédet tervez június 30-ig melyekben igyekszik majd cáfolni, hogy engedett volna a korábbi célkitűzésekből, vagyis abból, hogy Irakban olyan erős demokráciát teremt meg, amely kisugárzik az egész Közel-Keletre, politikai átalakulási folyamatot gerjesztve a térségben. Egyes elemzők szerint azonban Washington már csak a távozás stratégiáját keresi, amelynek nyomán törékeny, magát megvédeni nem tudó kormányt hagyna maga mögött Bagdadban.

Izrael és a palesztinok, demokrácia a Közel-Keleten

Bush szólni fog két másik fontos kérdésről is, amelyben szeretne előrelépni: az izraeli-palesztin konfliktusról, valamint arról a kezdeményezéséről, amellyel a demokráciát szeretné előmozdítani a tágabb értelemben vett közel-keleti térségében.

Az iraki koalíció megerősítése érdekében az elnök Washingtonban olyan országok vezetőit fogadja, amelyek csapatokat állomásoztatnak Irakban. Csütörtökön Francisco Flores salvadori elnök, pénteken Anders Fogh Rasmussen dán kormányfő tesz látogatást a Fehér Házban. Washington szeretné megakadályozni, hogy a június 30-i hatalomátadás után további, a stabilitáshoz katonákkal hozzájáruló országok távozzanak Irakból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK