Hajnalban 18 iraki halt meg a bagdadi Szadrvárosban folyó összecsapásokban, majd a főváros központjában robbanás történt, megölve három irakit. Moszulban négy pokolgép robbant négy moziban egyszerre. A múlt héten lebombázott esküvőről, melynek tényét egyelőre nem ismerték el az amerikaiak, videofelvételt mutattak be.

Tizennyolc iraki vesztette életét, tizenkettő megsebesült síita milicisták és amerikai katonák közötti összecsapásokban hétfőre virradóra Bagdad Szádrváros nevű negyedében - közölték helyi kórházi illetékesek.

A harcokban részt vett amerikai egység parancsnoka ezzel szemben 26 iraki harcos megöléséről számolt be. Brian O,Malley kapitány szerint tizenkét amerikai járőr szállt ki az éjszaka folyamán Szádrvárosba.

Bagdad központját hangos robbanás rázta meg hétfőn, és füst szállt fel egy égő gépkocsiból a koalíciós erők főhadiszállásának bejárata közelében. A robbanásban három iraki, köztük egy gyermek halt meg. A házi készítésű pokolgépet egy amerikai konvoj útjába helyezték, ám a szerkezet néhány perccel az amerikai menetoszlop elhaladása előtt lépett működésbe, amikor egy iraki autó hajtott el a közelében. Az égő gépkocsit újságírók a koalíciós főhadiszállás főbejáratától száz méterre, az iraki külügyminisztérium közelében látták.

Az észak-iraki Moszul központjában egyszerre négy pokolgép robbant, négy moziban helyi idő szerint délután negyed kettőkör - közölte Száleh Haszan rendőrparancsnok. A rendőrség egyelőre nem tudja, hogy a merényleteknek voltak-e áldozatai. A merényletekhez azonban minimális mennyiségű robbanószert használtak, így senkinek sem esett bántódása, és anyagi kár sem keletkezett. Szaddám Huszein volt iraki elnök rendszerének bukása óta több iraki mozitulajdonos panaszkodik arra, hogy fenyegetés éri, mert "szabados erkölcsű" filmeket mutat be.