Kivonult az izraeli hadsereg Rafah kulcskörzeteiből

Véget vetett hétfőn hatnapos hadműveletének az izraeli hadsereg a Gázai övezet déli részén található palesztin Rafah városában. Az izraeli hadsereg azért vonult be az egyiptomi határ közvetlen közelében található városnegyedbe, hogy megsemmisítse az Egyiptomba vezető alagutakat, amelyeken keresztül fegyverekkel látják el a palesztinokat.

Az izraeli hadsereg az este hivatalosan is bejelentette, hogy beszüntette Szivárvány nevű hadműveletét a palesztin településen. Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú izraeli tiszt azonban arról szólt, hogy a rafahi akciók folytatódnak majd, csak előbb a hadsereg "vesz egy mély levegőt".

Egy izraeli katonai forrás hajnalban közölte, hogy a csapatok elhagyták Tell asz-Szultán városnegyedet, és máshová telepítik át őket. Ezzel a körzetben lehetővé vált a palesztinok számára, hogy előjöjjenek házaikból, és vízhez, élelemhez, valamint gyógyszerhez jussanak.

Estére az izraeli harci járművek és buldózerek kigördültek a másik megszállt rafahi városrészből, az úgynevezett Brazil menekülttáborból is, ahol Egyiptom felől érkező fegyverek csempészésére használt alagutakat kerestek.

Az izraeli hadsereg múlt kedden vonult be harckocsikkal és katonákkal az egyiptomi határ közvetlen közelében található városnegyedbe, ez volt az eddigi legnagyobb katonai művelet a térségben. A bevonulást követően kirobbant összecsapásokban 42 palesztin meghalt, további százak pedig fedél nélkül maradtak, mert az izraeliek - saját hétfői közlésük szerint - 56 épületet leromboltak, illetve megrongáltak. Az izraeli hadsereg szerint a károk a csempészalagutak felrobbantása, illetve a palesztin fegyveresek lőállásai elleni harc következtében keletkeztek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK