Félezer halott a karibi áradásokban

Legalább ötszáz ember vesztette életét a Karib-tengeren fekvő Hispaniola szigetét ért áradásokban. A múlt hét vége óta zuhogó eső keltette árvizekben és földcsuszamlásokban több százan tűntek el, legalább 13 ezer ember vált otthontalanná Haitin és Dominikán. A mentési munkálatokban a Haitire vezényelt békefenntartók is részt vesznek.

Az 500-at is eléri a trópusi esők és áradások halálos áldozatainak száma Haitiban és a Dominikai Köztársaságban. Az árvizekben több százan eltűntek vagy megsebesültek, 13 ezer ember vesztette el otthonát. A mentési munkálatokban a békefenntartásra Haitiba vezényelt amerikai és kanadai katonák is részt vesznek.

Haitin kedd éjszakai adatok szerint 358, Dominikán pedig 144 ember vesztette életét az árvízben. A legsúlyosabb helyzet a két ország határvidékén alakult ki. Az áradás itt egész épületeket söpört el, az áldozatok többsége megfulladt, vagy az összeomló házak alatt lelte halálát.

Az árvizeket és a földcsuszamlásokat a két hete tartó esőzések okozzák. Ez a két ország történelmének egyik legsúlyosabb természeti katasztrófája, a pusztítás meghaladja a hat évvel ezelőtt itt végigsöpört George ciklonét is.

A pusztító áradat egész falvakat mosott el, halottak tucatjai fekszenek az ideiglenesen felállított halottasházakban. Az áldozatok olyan sokan vannak, hogy még tisztességes temetést sem tudnak nekik rendezni. A holtakat egy esetleges járvány kitörése miatti félelemben tömegsírokban helyezik végső nyugalomra.

Csak a dominikai Jimani városban legalább 110 ember vesztette életét, és 200-an tűntek el. Az áldozatok rokonai eszelősen kutatnak hozzátartozóik után a sártengerben. A túlélőket a hadsereg helikopterei is keresik, az utak nagy része járhatatlanná vált. A mentési munkálatokba Haitin az országba vezényelt békefenntartó alakulatok is besegítenek. Az amerikai kormány mentőalakulatokat és erősítést küld. Az anyagi kárt több millió dollárra becsülik.

 

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK