Washington Ankarától remél segítséget

Törökországot is meghívta George Bush amerikai elnök a nyolcak júniusi csúcsértekezletére - közölte Scott McClellan fehér házi szóvivő szerdán. Az Arab Liga elutasította a közel-keleti térség kívülről jövő reformját.

Washington támogatást remél Ankarától a tágabb Közel-Kelet és Észak-Afrika térségét érintő, a harcos iszlám elleni fellépést célzó reformtervezetéhez az egyesült államokbeli Sea Islandban rendezendő találkozón, miután több arab állam már visszautasította a meghívást a csúcsra. A Fehér Ház a hét elején közölte, hogy a G8 csoport nyolc tagállamán kívül Afganisztán, Algéria, Bahrein, Jordánia és Jemen vezetőit hívta meg a csúcsra.

Az egyiptomi diplomácia hétfőn közölte nemleges válaszát, és úgy vélekedett, hasonlóan fog tenni Katar és Tunézia is. Jordániai diplomáciai források szerint II. Abdalláh király még fontolgatja a részvételt. Az Al-Haját című arab napilap vasárnapi értesülése szerint az említetteken kívül a meghívottak listáján volt még Szaúd-Arábia és Marokkó is.

Az Arab Liga hét végi tuniszi csúcsértekezletén elutasította az érintett térség kívülről jövő reformját, amely orvosolatlanul hagyná az alapvető problémákat.