A Magyar Szó elhatárolódott a HVIM újvidéki akciójától

Messzemenően nem ért egyet az újvidéki Magyar Szó című lap azzal, hogy a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) nevű szervezet csütörtökön megkérdezése nélkül a lapkiadó újvidéki székháza előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen kiállt mellette.

Rókus László, a HVIM délvidéki koordinátora közölte a távirati irodának azt nyilatkozta, hogy a rögtönzött sajtótájékoztatón a mozgalom erkölcsi támogatásáról akarta biztosítani a Magyar Szót, amelyet nemtelen támadások értek a honvédtalálkozó miatt. Rókus szerint a HVIM rendezte volna meg a találkozót, ha a napilap nem teszi.

A Magyar Szó május elején a lapkiadó székházában megrendezte Újvidéken a II. világháborút megjárt délvidéki magyar honvédek első találkozóját. A napilapot élesen támadta emiatt néhány szerbiai párt, a kormányzó Szerbiai Demokrata Párt pedig egyenesen fasiszta propaganda terjesztésével vádolta a Magyar Szót. Rókus szerint enyhén szólva rágalom és hazugság lefasisztázni a hazájukat védő honvédeket.

Kókai Péter, a Magyar Szó főszerkesztője szerint a HVIM nem kért engedélyt a lapkiadótól arra, hogy székháza előtt tartson sajtótájékoztatót. A kiadóház nem járult ehhez hozzá, és minden létező módon előre elhatárolta magát a rendezvénytől. A sajtótájékoztató idején a lap igazgatója kiosztott egy közleményt, amelyben az egybegyűlt újságírók tudomására hozta, hogy a lap semmilyen módon nem vett részt a sajtótájékoztató előkészítésében.

"Megtörténhet, hogy a HVIM a kialakult helyzetben inkább kárt okozott a Magyar Szónak, még akkor is, ha az volt a szándéka, hogy erkölcsi támogatást nyújtson" - nyilatkozta Kókai.

A budapesti székhelyű szervezet aktivistái a helyszínen röpcédulákat osztottak ki, amelyben szorgalmazták a Délvidéki Társnemzeti Régió (DTR) létrehozását a Vajdaság északi részén, amelyet hetven százalékban kisebbségek lakják. A HVIM elképzelése szerint a régió Dél-Tirol mintájára közigazgatási egységek társulásával jönne létre és vámegyezményt kötne Magyarországgal, a régió területén élők pedig alanyi jogon kapnának állandó és ingyenes beutazási engedélyt Magyarországra - mondta Rókus.

Egeresi Sándor, a vajdasági parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke szerint a tartomány jövőbeni berendezkedésével kapcsolatos indítványokat nem az utcán kell terjeszteni, hanem a vajdasági parlamentnek kell benyújtani. A tartományi képviselőház előtt nincsenek tabu témák - mondta Egeresi, aki kifogásolta, hogy a röpcédulán Vajdaság címere látható. Egeresi szerint nem illik visszaélni a tartomány hivatalos jelképével.

Egeresi sem tartja szerencsésnek a HVIM sajtótájékoztatóját. Szerinte nem okos dolog a fokozott nacionalista indulatok közepette tovább provokálni a szerb nacionalistákat, s inkább a vajdasági magyarság érdekvédelmét szolgáló európai kezdeményezéssekkel kell előállni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK