Világszerte egymillió gyereket adnak el évente - állítja egy nemzetközi segélyszervezet. A gyerekeket többek között szexre, lopásra kényszerítik, és van, akit házimunkára adnak el. A segélyszervezet szerint mára a gyerekkereskedelem ugyanolyan jövedelmező üzletággá vált, mint az illegális fegyver- és drogforgalmazás.

A Terre des hommes nemzetközi segélyszervezet adatai szerint több mint egymillió gyermeket adnak el vagy tesznek rabszolgává évente. "Fiúk és lányok az Európai Unióban éppúgy áldozatai a gyermekkereskedelemnek, mint Afrikában, Ázsiában, Észak- és Dél-Amerikában" - állapította meg a szervezet csütörtökön Berlinben.

A Terre des hommes határokon átívelő akciókat követelt e bűncselekmények háttérbeli irányítói ellen. Állításuk szerint a gyermekekkel való kereskedelem anyagi szempontból éppolyan vonzó, mint a fegyver- és kábítószer-kereskedés: igen magas hozamot eredményez, nagyon csekély ráfordítás mellett.

Romániában egy gyermek 45 és 175 euró közötti összegbe került. A fogadó országban az ár ennek a tízszerese - mondta Boris Scharlowski, a szervezet szóvivője. A segélyszervezet adatai szerint a gyerekekkel való üzletelés különösen Kelet- és Dél-Európában nőtt meg, a kommunizmus összeomlása után.

Koldulnak és autó-szélvédőket mosnak Görögországban és Spanyolországban; Németországban lopásra kényszerítik, és egész Európában szexuális kizsákmányolás tárgyává teszik őket - áll a most nyilvánosságra hozott tanulmányban. A szexüzlet és a tolvajgyerekek futtatása mellett illegális örökbe fogadás céljára és háztartási alkalmazottként való foglalkoztatásra is szállítanak kiskorúakat a "kereskedők".

"A gyermekkereskedelem elleni harc ott eredményes, ahol megvalósul a kormányok, az ENSZ-szervezetek és a nem kormányszintű szervezetek együttműködése" - mondta Mike Dottridge, a tanulmány brit szerzője. "Nem elegendő a felelősök büntetésének felemelése vagy a gyerekek hazájukba való visszatoloncolása" - hangsúlyozta, rámutatva, hogy a gyerekek ott újra a gyermekkereskedők karmaiba kerülnek.