Eltűnt otthonából Metin Kaplan, az önjelölt kölni kalifa, a Törökországnak való kiadatását kimondó bírósági határozat után. A férfit nagy erőkkel keresi a német rendőrség. Kaplant Törökországban hazaárulás miatt körözik, Németországban pedig gyilkosságra való felbujtás miatt ült börtönben. Az általa vezetett szervezetet szeptember 11. után betiltották.

Nagy erőkkel keresi a német rendőrség a kölni kalifaként is ismert Metin Kaplant, miután a férfi eltűnt otthonából, feltehetően annak a bírósági határozatnak a hatására, amely Törökországnak való kiadatásáról döntött. Kaplant hazaárulás miatt keresik a török hatóságok.

A törökországi vádak szerint többek között robbanóanyaggal megrakott repülőgéppel akarta megrongálni Kemal Atatürk, a modern török állam megteremtőjének mauzóleumát 1998-ban, az állam fennállásának 75. évfordulóján. A terveket azonban megneszelték a hatóságok, és egy isztambuli mecset elleni kommandós akcióban 25 embert vettek őrizetbe.

A német bíróság szerdai ítélete egy korábbi határozattal szemben mondta ki Kaplan kiadatását. A korábbi döntés nem tette lehetővé a kiadatást, arra hivatkozva, hogy a férfi várhatóan nem számíthat igazságos bíróági eljárásra. Az új határozat ellen azonban még fellebbezhet a szövetségi bírósághoz.

Kaplan kiutasítását már azóta szerette volna elérni a német kormányzat, hogy közel négyéves börtönbüntetés után tavaly szabadon engedték. Amíg ugyanis börtönben volt, addig nem lehetett elindítani a kiadatási eljárást. Köln önjelölt kalifáját gyilkosságra való felbujtás miatt ítélték börtönre, mivel 1997-ben egy rivális berlini imám megölésére szólított fel.

Az általa vezetett csoport, a Kalifátus, véget akar vetni a világi uralomnak Törökországban. A betiltásakor körülbelül 1100 fős csoportot a szeptember 11-i támadásokat követően betiltották Németországban.

Kaplan 1983-ban kért németországi menedéket arra hivatkozva, hogy hazájában halálbüntetéssel fenyegetik. 1995-ben, apja halála után sikerrel szerezte meg a németországi Iszlám Szervezetek és Közösségek Egyesületének vezető posztját, Ibrahim Sofuval szemben. Utóbb Kaplan ellenfele megölésére buzdította híveit, akit végül három álarcos elkövető 1997-ben gyilkolt meg. 2000 novemberében börtönre ítélték, ám azóta - titkosszolgálati jelentések szerint - hívei még odaadóbbak lettek iránta, mivel Allah ügyének mártírját látják benne.

A férfi állítólag milliós vagyonnal rendelkezik, ám ennek ellenére éveken keresztül igényelt és kapott szociális segélyt Kölnben. A segély folyósítását  akkor szüntették be, amikor egy alkalommal kétmillió márka készpénzt találtak a lakásában - írja a BBC.