Őrizetbe vett az izraeli rendőrség szerdán Jeruzsálemben egy brit újságírót, aki 1986-ban izraeli atomtitkokat hozott nyilvánosságra a hazaárulásért elítélt izraeli atomtechnikussal, Mordeháj Vanunuval készített interjúban.

Peter Hounamet egy szállodában vették őrizetbe minden bizonnyal a titkosszolgálat közreműködésével. Az izraeli miniszterelnök irodájában megerősítették a letartóztatást, de további részleteket nem hoztak nyilvánosságra. Sajtóértesülés szerint az újságírót közbiztonság elleni vétségek miatt hallgatják ki.

A most 49 éves Vanunu egyebek között a szupertitkos dimónai atomreaktorról készült képeket adott el a londoni The Sunday Timesnak 18 évvel ezelőtt. E képek alapján annak idején szakértők feltételezték, hogy Izrael rendelkezik a világon a hatodik legnagyobb atomfegyverkészlettel, mintegy 200 atombombával. Vanunut ezt követően külföldön elrabolták és izraeli börtönbe zárták, büntetése idén áprilisban járt le.

Vanununak ugyan szabadulása után is korlátoznia kell kapcsolatait a sajtóval, de Hounam már többször találkozott vele Jeruzsálemben. Több izraeli tisztviselő jelezte, attól tart, hogy Vanununak további titkok vannak a birtokában, és esetleg ki is szivárogtat azokból.