Szabadon engedték Izraelben azt a brit újságírót csütörtökön, akit előző este vettek őrizetbe, mert állítólag újra interjút készített az 1986-ban izraeli atomtitkokat nyilvánosságra hozó izraeli atomtechnikussal, Mordeháj Vanunuval, aki nemrég szabadult hosszú börtönbüntetésből.

Peter Hounamet egy szállodában fogták le, minden bizonnyal a titkosszolgálat közreműködésével. Az izraeli miniszterelnök irodájában megerősítették a hírt, de részleteket nem közöltek. Sajtóértesülés szerint az újságírót közbiztonság ellen elkövetett vétségek címén hallgatták ki.

Meg nem nevezett izraeli biztonsági források szerint Hounamet azért vették őrizetbe, mert felmerült a gyanú, hogy televíziós interjút készített Vanunuval, aki 18 évet töltött börtönben Izrael atomtitkainak nyilvánosságra hozásáért. A brit újságíró - akinek ügyében Nagy-Britannia izraeli nagykövete közben járt Joszéf Tomi Lapid igazságügyi miniszternél - a hírek szerint a hét végén távozhat Izraelből.

A 49 éves Vanunu egyebek közt a szupertitkos dimónai atomreaktorról készült képeket adott el a londoni The Sunday Timesnak. E képek alapján annak idején szakértők feltételezték, hogy Izrael rendelkezik a világon a hatodik legnagyobb atomfegyverkészlettel, mintegy 200 atombombával. Vanunut ezt követően külföldön elrabolták és izraeli börtönbe zárták, büntetése idén áprilisban járt le.

Vanununak szabadulása után korlátoznia kell kapcsolatait a sajtóval, de Hounammel már szabadulásakor is, és azóta is többször találkozott Jeruzsálemben. Több izraeli tisztviselő jelezte, attól tart, hogy Vanununak további titkok vannak a birtokában, és esetleg ki is szivárogtat azokból.