Nem akar kormányfő lenni az iraki atomtudós

A szerdán megjelent hírekkel ellentétben nem lesz Irak ideiglenes kormányfője Huszein Sahrisztáni iraki síita atomtudós. Sahrisztáni ugyanis közölte, hogy nem kívánja betölteni azt a posztot.

Huszein Sahrisztáni síita muzulmán atomtudós nem kívánja betölteni Irak ideiglenes kormányfői tisztét - jelentette be közleményben szerda este Lahdar Brahimi, az ENSZ iraki különmegbízottja.

Szerdán amerikai források arról adtak hírt, hogy az elűzött iraki rezsim által üldözött tudós lehet az ideiglenes iraki kormány miniszterelnöke, miután az Egyesült Államok átadta az irányítást. Brahimi szerint Sahrisztáni maga közölte, vele, hogy nem óhajtja átvenni a posztot. Az ENSZ-diplomata szerint más kormányzati posztokon vállalhat megbízatást a tudós.

Lahdar Brahimi felügyeli Bagdadban azokat a tárgyalásokat, amelyeken a várhatóan június végére felálló iraki kormány összetételéről egyezkednek - Brahimi szerint ez hamarosan véget ér, és bejelentik az ideiglenes kabinet összeállítását. Az ideiglenes kormány csak a választásokig - elvileg jövő januárig - irányítja majd Irakot. A kormánnyal kapcsolatban eddig csak azt lehet tudni, hogy a kormányfő síita lesz, az államelnök szunnita, az egyik alelnök pedig kurd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK