Bombát találtak a NATO-csúcs épületénél

Robbanószert találtak a NATO-közgyűlésnek helyt adó épület közelében Pozsonyban. Pedig a város egy nappal a NATO-csúcs kezdete előtt erőddé változott: csütörtökön délután páncélozott harci járművek gyakorlatoztak. Arra az eshetőségre készülnek, hogy esetleg valamilyen támadástól kell majd megvédeni a tanácskozás hatszáz résztvevőjét.

Forrás: ORIGO
Pozsony - még kordon és tüntetők nélkül

Két tasak robbanóanyagot és egy indítószerkezetet találtak csütörtökön reggel Pozsonyban, nem messze a Vígadó épületétől, ahol pénteken megkezdődik a NATO Parlamenti Közgyűlésének tavaszi ülésszaka, körülbelül 600-800 fő részvételével. A másfél kilogramm robbanóanyagot tartalmazó tasakokra csütörtökön reggel hét óra tájban akadt rá egy járókelő egy utcai szemetes kuka mellett.

 

Az egyik tasak több darab, még 1991-ben gyártott Permonex 19 nevű csehszlovák robbanóanyagot és egy hozzá csatlakoztatott gyújtószerkezet tartalmazott. A másikban egy jugoszláv gyártmányú plasztikbomba és egy hibás áramkörű gyújtószerkezet volt - jelentette be csütörtökön délután Boris Azaltovic, a belügyminiszter szóvivője.

 

Azaltovic semmit sem kívánt mondani azzal kapcsolatban: lehet-e valamilyen összefüggés a robbanóanyagok elhelyezése és a között, hogy a helyszín közelében pénteken kezdődik a NATO parlamenti közgyűlése. Azt azonban elmondta a szóvivő, hogy a rendőrség figyelmét a titkosszolgálat (SIS) már szerdán felhívta arra: valami készül, ezért az inkriminált területet már többször átvizsgálták.

 

Az ügyben azonnal megindult a nyomozás. A tűzszerészek ártalmatlanították a pokolgépeket, de egyelőre még nem tudják megmondani, mekkora erejű robbanást okozhattak volna.

 

Pozsony pedig öt napon át a kontinens legvédettebb városa: az Óváros nagyobbik részét és a belváros térségét határoló dunai partszakaszt lezárják, többgyűrűs védelmi övezetet alakítanak ki, mert arra számítanak, hogy akár tízezer globalizációellenes tüntető is érkezhet Pozsonyba.

 

A McDonald´s gyorséttermei a tanácskozás alatt zárva tartanak, és számos belvárosi söröző, étterem, üzlet is erre készül, sőt, kirakataik bedeszkázásával próbálják kivédeni a tüntetők esetleges támadásait.

 

Az esemény miatt az egész városban megnehezedik az autós közlekedés és a parkolás, de a tanácskozás színhelyét övező biztonsági övezetekbe egyáltalán nem lehet majd behajtani. Egyes szakaszokon gyalogosan is csak ellenőrző pontokon keresztül, szigorú átvizsgálás után lehet áthaladni.

 

A NATO parlamenti közgyűlése miatt a szlovákiai határátkelőkön megszigorították az ellenőrzést, hogy kiszűrjék azt a kétezer - név szerint is ismert - nem kívánatos személyt, akiket távol akarnak tartani az eseménytől. A rendőrség felszólította a lakosságot, hogy lehetőség szerint a hét végi kiutazásokat is mérsékeljék, mert a határátkelőkön a különösen szigorú ellenőrzések miatt komoly torlódások várhatók. Hasonló lesz a helyzet a pozsonyi repülőtéren is, mert a közel hatszáz küldött és a mintegy kétszáz kísérő többsége légi úton érkezik a közgyűlésre.

 

A csütörtökön 17.00 órától hatályba lépő biztonsági intézkedések és korlátozások, illetve a tüntetésekkel járó felfordulások miatt június 2-ig nem ajánlatos Pozsonyba utazni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK