Enyhül a légkör Kuba és Mexikó között

Hamarosan visszatérnek posztjukra Kuba és Mexikó nagykövetei a másik országban, miután a két állam külügyminisztere csütörtökön megállapodott, hogy lezárják a közelmúltban kirobbant kétoldalú diplomáciai válságot.

A két ország kapcsolatai azt követően váltak fagyossá, hogy a kubai vezetők május elején keményen bírálták Mexikót, mivel április közepén megszavazott egy Havannát elítélő határozatot az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának ülésén. Havannában ezzel egy időben csalás miatt letartóztattak egy mexikói üzletembert, és azt állították, hogy a vállalkozó egy politikai összeesküvés részese is volt.

Vicente Fox mexikói államfő ezután a mexikói belügyekbe való megengedhetetlen beavatkozásról beszélt, és utasítást adott a diplomáciai kapcsolatok jegelésére. Ennek keretében hazarendelte nagykövetét Havannából, és utasítást adott Kuba mexikói nagykövetének, hogy hagyja el az országot.

A két külügyminiszter, a kubai Felipe Pérez Roque és a mexikói Luis Ernesto Derbez Bautista csütörtökön a mexikói Guadalajarában találkozott, megállapodtak, hogy rendezik a viszonyt, és úgy döntöttek, hogy a nagykövetek hamarosan visszatérhetnek posztjukra. A bejelentés meglepetésnek számít, mert Fidel Castro kubai elnök előző nap még a haragos viszonyra hivatkozott, amikor lemondta részvételét a hét végén Guadalajarában tartandó EU-latin-amerikai csúcstalálkozón.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKK