Újrakezdik a harcot a törökországi kurdok

A török hadsereg újabb hadműveleteire hivatkozva felmondta az önként vállalt tűzszünetet a Kurdisztáni Népi Kongresszus, amely végső soron a Kurdisztáni Munkáspárt egyik utódszervezete. A szervezet arra figyelmezteti a külföldi turistákat és befektetőket, hogy nem menjenek Törökországba.

Június elsejével felmondja az önként vállalt tűzszünetet a törökországi kurdok radikális pártja, a Kurdisztáni Népi Kongresszus (Kongra-Gel) - jelentette internetes honlapján szombaton a kurdbarát Mezopotámia hírügynökség.

A Kongra-Gel jogelődje 1998-ban hirdetett egyoldalú tűzszünetet a török állam fegyveres erőivel szembeni küzdelemben. Mára azonban - mint a bejelentésből kitűnik - a fegyvernyugvás mind politikai, mind katonai szempontból elveszítette a jelentőségét, miután a török állam az utóbbi három hónapban megsemmisítő hadműveleteket kezdett a kurdok ellen. Ezért a Kongra-Gel által vállalt tűzszünet június elsejével véget ér. A párt egyúttal felhívja a külföldi turistákat és befektetőket, hogy a fenti időponttól kezdve ne tegyék a lábukat Törökország földjére.

A Kongra-Gel a Kurdisztáni Szabadság és Demokrácia Kongresszusa (KADEK) pártból vált ki, amely viszont az 1978-ban létrehozott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) jogutóda. A PKK 1983-tól kezdve 15 éven át fegyveres harcot vívott egy önálló kurd állam létrehozásáért; az összecsapásokban és merényletekben mintegy 30 ezer ember vesztette életét. A PKK-t az Európai Unió 2002 májusában a terrorista szervezetek listájára helyezte. Ezután két héttel történt a párt "átkeresztelése" KADEK-ra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK