Kész az ideiglenes iraki kormány névsora

Az ideiglenes kormány tervezett listáját várhatóan a hét elején közzéteszik, de az ideiglenes iraki államfő személyéről még nincs egyetértés - jelentették be vasárnap Bagdadban. A kormány élén valószínűleg Ijád al-Allávi áll majd. A síita politikust pénteken jelölte ki a kormányzótanács a kormányfői posztra, és az ENSZ-nek nem volt ellene kifogása.

Bár nincs még egyetértés az ideiglenes iraki államfő személyéről, az ideiglenes kormány tervezett listáját várhatóan a hét elején közzéteszik - jelentették be vasárnap Bagdadban. Az iraki fővárosban Paul Bremer, Irak amerikai közigazgatásának vezetője, Lahdar Brahimi, az ENSZ-főtitkár különmegbízottja és az ideiglenes kormányzótanács tagjai tárgyaltak a június 30. után hivatalba lépő ideiglenes kormány összetételéről. A névsort várhatóan 48 órán belül közzéteszik.

A kormány élén valószínűleg Ijád al-Allávi áll majd. A síita politikust pénteken jelölte ki a kormányzótanács a kormányfői posztra, és az ENSZ-nek nem volt ellene kifogása. Az ideiglenes államfő tisztségéről viszont nem sikerült megállapodni, miután a szövetségesek nem kívánják az irakiak által támogatott Gázi al-Javart, a kormányzótanács szunnita tagját e tisztségben látni - közölte Mahmúd Oszman, a kormányzótanács kurd tagja. Mahmud Oszman közölte, hogy az ENSZ és a szövetségesek Adnan Pacsacsit, a kormányzótanács szunnita tagját javasolták elnöknek. Egy nevének elhallgatását kérő iraki forrás szerint a szövetségesek és az ENSZ a zsákutcából való kilábalás érdekében újabb jelöltek nevét terjesztik majd be, akik nem tagjai a kormányzótanácsnak.
   
Irán vasárnap kizárt minden együttműködést az Egyesült Államokkal Irakban, és követelte, hogy az iraki kormányt "teljes szuverenitással" ruházzák fel. Hamid Reza Aszafi, a teheráni külügyminisztérium szóvivője  nem volt hajlandó közölni, hogy Irán, amely az elsők között ismerte el az iraki ideiglenes kormányzótanácsot, elismeri-e az új iraki ideiglenes kormányt. A szóvivő megismételte, hogy az amerikai-brit szuverenitás-átruházási terv számos kétértelmű kitételt tartalmaz. "Szó sem lehet Irán és az Egyesült Államok közötti együttműködésről Irakban. Irán nem működhet együtt egy megszálló erővel, amely napjainkban barbár bűncselekményeket követ el a síita szent helyek ellen" - szögezte az Irakkal szomszédos, szintén síita többségű ország külügyminisztériumának szóvivője.
 
Az iraki rendőrség szombat óta körülzárva tartja az Ahmed Csalabi, a kormányzótanács síita tagja által vezetett Iraki Nemzeti Kongresszusnak (INC) Ramadiban lévő irodáját. Az INC szóvivője szerint a Baasz Pártnak máig is a rendőrségben szolgálatot teljesítő tagjai állnak az akció mögött. Május 20-án az iraki rendőrség az amerikai hadsereg támogatásával házkutatást tartott Csalabi irodájában és otthonában. A korábban Washington támogatását élvező Ahmed Csalabi amiatt lett kegyvesztett, mivel félrevezető információkat szolgáltatott Szaddám Huszein bukott diktátor tömegpusztító fegyvereiről. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK