Újra vizsgálódik a Vöröskereszt az Abu Graib börtönben

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága újabb vizsgálatot tervez a Bagdad melletti Abu Graib börtönben - közölte a szervezet elnöke. Jakob Kellenberger elmondta, hogy a szervezet saját maga kíván meggyőződni róla, milyen jobbításokat eszközölt az amerikai hadsereg a fogvatartás körülményeiben a fogolykínzási botrány után.

 

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága újabb vizsgálatot tervez a Bagdad melletti Abu Graib börtönben - közölte a szervezet elnöke. Jakob Kellenberger a Sonntags Zeitung című zürichi hetilap vasárnapi számában megjelent interjújában elmondta, hogy a szervezet saját maga kíván meggyőződni róla, milyen jobbításokat eszközölt az amerikai hadsereg a fogvatartás körülményeiben a fogolykínzási botrány után.

"Ismét vizsgálatot folytatunk Abu Graibban" - közölte Jakob Kellenberger. Az elnök hozzátette: "2003 tavaszán kezdtük meg a látogatásokat, és azóta fokozatos javulásnak voltunk tanúi. A múltban azonban nem minden kérésünk teljesült. A mostani látogatással arról akarunk meggyőződni, hogyan állnak most a dolgok". A látogatás részleteit azonban nem hozta nyilvánosságra. 

A semleges Vöröskeresztre az utóbbi időben nagy nyomás nehezedik annak érdekében, hogy tegye közzé az iraki foglyokról készült bizalmas jelentéseket, miután az amerikai hatóságok részére készült egyik vöröskeresztes jelentés szövegét kiszivárogtatták. A jelentés, amelyet a Wall Street Journal ismertetett május 7-én, a Nemzetközi Vöröskeresztnek 2003. márciusa és novembere között az amerikai illetékesekhez intézett, a visszaélések beszüntetését sürgető személyes és írásos felszólításainak összegzését tartalmazta. Jakob Kellenberger ismételten cáfolta, hogy ők szivárogtatták volna ki a jelentést, és hozzátette, hogy eddigi módszerükön nem kívánnak változtatni, mivel szerintük ez a leghatékonyabb módszer a háború áldozatainak megvédelmezésére.
 
A fogolykínzási botrány a múlt hónapban tört ki, miután nyilvánosságra kerültek az amerikai őrök által megkínzott és szexuálisan megalázott iraki foglyokról készült felvételek. Az Egyesült Államok jelenleg 30, iraki és afganisztáni börtönökben bekövetkezett halálos kimenetelű fogolykínzási ügyben folytat vizsgálatot.