Dúsított uránium nyomait találták Iránban

Újabb nyomait találták Iránban a magas fokon dúsított urániumnak a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei - közölték bécsi diplomaták a szervezet legújabb jelentésére hivatkozva. Irán szerint a sugárzóanyag szennyeződés valószínűleg a Pakisztántól vásárolt felszerelésekkel került az országba.

Farajandban U-235 jelű, 36 százalékos uránium nyomait fedezték fel. A NAÜ szakértői tavaly egy teheráni elektromos társaság központjában és a natanzi urániumdúsító üzemben találtak hasonlóan magas fokon dúsított urániumot, amely már atombomba gyártására is alkalmas.

Irán azt állítja, hogy a Pakisztántól vett felszerelések okozta nyomokról van szó. Az idézett bécsi diplomaták szerint a NAÜ egyelőre nem tudta ellenőrizni ezt az állítást, ugyanakkor az sem kizárható, hogy a 36 százalékos uránium Oroszországból került Iránba, sőt még a házilag gyártott dúsított uránium elképzelése is felmerülhet.

Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy nukleáris fegyverprogramon dolgozik. Teherán tagadja ezt és nukleáris programját békés célúnak állítja be. Irán tavaly beleegyezett urániumdúsító programjának befagyasztásába, és aláírta az atomsorompó-egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvét, amely lehetővé teszi a NAÜ előre be nem jelentett ellenőrzéseit.

KAPCSOLÓDÓ CIKK