Elrabolják a legjobb orvosokat Irakban

Az elmúlt két hónapban közel 100 orvost raboltak el Irakban - írja a Los Angeles Times. Többségüket a váltságdíj kifizetése után elengedik, előbb azonban megfenyegetik őket: vagy elhagyják az országot, vagy ismét találkoznak elrablóikkal. A helyi hivatalnokok szerint elsősorban nem a pénzszerzés vezérli az emberrablókat. Céljuk az, hogy - az iraki olajvezetékek és elektromos központok ellen intézett szabotázsakciókkal együtt - megbénítsák az országot.

Az öt hónapos terhes Kalida Husszein magatehetetlenül fekszik a bagdadi kórházban. Az asszony agyában daganat van, így járni, enni és beszélni sem tud. Van ugyan egy iraki orvos, aki az agydaganatok szakértője - az egyik legjobb a Közel-Keleten -, ő azonban nem tud segíteni rajta. Abid Hadi Kalili doktor ugyanis nem dolgozik. Pár hónapja elrabolták és az eset annyira megviselte, hogy azóta sem tudta összeszedni magát. Kollégái szerint túl depressziós és rémült, hogy újra munkába állhasson és azt tervezi, hogy elhagyja Irakot - írja a Los Angeles Times.

Az elmúlt két hónapban egyre több orvos tűnik el Irakban az amerikai lap szerint. A helyi egészségügyi dolgozók közel 100 olyan orvosról és ápolóról tudnak, akiket otthonukból, vagy munkahelyükről raboltak el április eleje óta. Sok elrabolt orvost mevertek, megkínoztak, legtöbbjüket végül mégis szabadon engedték magas (4-40 millió forintnak megfelelő) váltságdíjért cserében.

Az orvosok eltűnése csak tovább nehezíti az amúgy is siralmas állapotban lévő iraki egészségügy helyzetét. Egészségügyi dolgozók mellett hiány van gyógyszerekből is, a felszerelés szavatossága pedig lejárt. Az elrabolt orvosok legnagyobb része ráadásul inkább elhagyja az országot szabadulása után, nem áll újra munkába.

Nem a váltságdíj ugyanis az egyetlen oka az orvosok elrablásának. Legtöbbjüket szabadon bocsátás előtt megfenyegetik, hogy hagyják el az országot, máskülönben újra találkoznak elrablóikkal. Az emberrablók sokszor még azt is meghatározzák, meddig kell távozniuk Irakból.

A helyi hivatalnokok úgy vélik, az emberrabló akciók összefüggésben vannak az iraki oljavezetékek és elektromos központok ellen intézett szabotázsakciókkal is. "Ezek nem egyszerű rablók" - mondta Amir Kuszáj, iraki egészségügyi miniszter-helyettes. "Más céljaik vannak. Igazi profik. Meg akarják bénítani az ország alapvető ellátórendszerét" - vélekedett. Az egyre szaporodó esetek miatt az iraki belügyminiszter igéretet tett arra, hogy külön rendvédelmi egységeket állítanak fel az ilyen ügyek kivizsgálására.

Az elrabolt orvosok listáján az ország legjobban képzett szakemberei találhatók: a mellékvese átültetés egyik úttörője, Szaddám Huszein korábbi plasztikai sebésze, vagy épp Kalili, akit 1998-ban a legjobb arab orvosnak választott az arab orvosi szövetség. Az ország egyik leghíresebb hályogsebésze szintén elrablása után költözött Londonba. "Elveszítjük a legjobb koponyákat. Lehetetlen helyettesíteni ezeket az embereket" - mondta az újságnak Szami Szalman, a bagdadi egészségügyi központ vezetője.

"Mit tud tenni a rendőrség" - kérdezte a Los Angeles Times tudósítójától az egyik elrabolt orvos. Ő például nem is jelentette a rendőrségen elrablását, mert mint mondta: "Sok rendőr is be van avatva".

KAPCSOLÓDÓ CIKK