Szüneteteltetik a járőrözést az amerikaiak Nedzsefben és Kúfában

Az amerikai katonáknak 48 órára le kell állítaniuk járőrözéseiket Nedzsefben és Kúfában, hogy ez idő alatt Muktada asz-Szadra síita hitszónok fegyveresei visszavonuljanak a két városból, amelyekben eközben elfoglalja helyét az iraki rendőrség - közölte hétfőn egy iraki illetékes.

Megállapodás született a járőrözés kétnapos szüneteltetéséről, és már csak az amerikai parancsnokság végső jóváhagyására várnak az érintettek - közölte újságírókkal Hajdar al-Szufi, Ahmed al-Baraknak, az iraki ideiglenes kormányzótanács egyik síita tagjának a szóvivője. A hírt egyelőre nem erősítette meg sem az amerikai haderő, sem a radikális síita pap irodája.

A bejelentés azt követően látott napvilágot, hogy az amerikai katonai parancsnokság, valamint a koalíciós haderő képviselői, síita politikusok és Adnán al-Zorfi, Nedzsef kormányzója tárgyaltak egymással. Al-Zorfi közölte, hogy az iraki rendőrök kora reggel ellenőrzésük alá vonhatják a város központját, ahol április elejétől asz-Szadr milicistái vannak jelen.

KAPCSOLÓDÓ CIKK