Végleg nyugdíjba megy Mandela

Teljesen visszavonul a közélettől Nelson Mandela, a Dél afrikai Köztársaság volt elnöke. A 86 éves politikus, aki a feketéket elnyomó apartheid-rendszer elleni küzdelem vezéralakja volt, elmondta, hogy több időt szeretne tölteni családjával, és be akarja fejezni emlékiratait. Mandela 1999-ben mondott le az államfői posztról, azonban mint a Dél-afrikai Köztársaság legfőbb diplomatája ezt követően is aktív szerepet vállalt a nemzetközi politikában.

A politikus, aki az elnyomó rendszer idején 27 évet töltött börtönben, kijelentette, hogy nem vonul ki teljesen a közéletből, csak ritkítja programjait. "Ne hívjatok, majd jelentkezem" - viccelődött visszavonulásával kapcsolatban Mandela.

"Nemsokára nyolcvanhat éves leszek. Ez jóval több, mint ami az emberek többségének megadatik" - jelentette be a róla elnevezett alapítvány székházában Nelson Mandela. "Úgy gondolom, a jelenlévők egyike sem gondolja önzésnek azt, hogy amíg jó egészségnek örvendek, több időt szeretnék szánni a családomra, a barátaimra és nem utolsósorban saját magamra" - mondta a veterán politikus.

Mandela 1999-ben lemondott államfői posztjáról, azonban "nyugdíjba vonulása" nem jelentett tényleges pihenést: a politikus békeközvetítőként működött közre a burundi polgárháború lezárásában, és országa legfőbb diplomatájaként képviselte Dél-Afrikát a nemzetközi közösségben. Ugyanakkor megszerezte hazájának a 2010-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát - írja a BBC News.

"Nyugdíjba vonulok a nyugdíjasságból" - utalt az utóbbi évek fárasztó programjára Mandela. A Nobel-békedíjas politikus bejelentette, hogy a következőkben családjának szenteli idejét, többet olvas majd, és befejezi emlékiratainak második kötetét, amely az apartheid fölött aratott győzelem utáni évekről, államfőségéről szól majd.

Mandela családja és barátai már hónapok óta kérlelték az idős, de jó egészségnek örvendő politikust, hogy vállaljon kevesebb közfeladatot egészsége megóvása érdekében. Mandela néhány hete megtartott parlamenti búcsúbeszédében már utalt arra, hogy szándékában áll visszavonulni.

Ugyanakkor az idős államférfi politikustársai szerint rendszeresen visszatér majd a közéletbe. Bantu Holomisa, Mandela egyik közeli politikustársa kijelentette, hogy Mandela természetéből fakadóan nem tud majd nyugton maradni nyugdíjasként, "hacsak be nem zárják egy házba" - írja a Reuters hírügynökség.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK