Két kongói tüntetőt megöltek az ENSZ katonák

ENSZ katonák két embert megöltek, amikor feldühödött tömeg támadta meg a világszervezet több épületét is a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A helyiek azért tiltakoztak, mert az ország keleti határán fekvő Bukavut lázadó fegyveresek kerítették hatalmukba. A tuszi lázadók ugyanis elégedetlenek voltak a térségbe kinevezett politikai vezetéssel. Joseph Kabila elnök Ruandát vádolja a város elfoglalásával, általános mozgósítást rendelt el és rendkívüli állapot bevezetését kezdeményezte. A lázadók azonban már megkezdték a kivonulást a városból.

 

Feldühödött tömegek ENSZ-épületekre támadtak a Kongói Demokratikus Köztársaságban, miután a keleti határon fekvő Bukavu városát fellázadt katonai egységek foglalták el. A tiltakozók lövöldöztek, és felgyújtották a világszervezet több járművét is. Az ENSZ-katonák könnygázzal igyekeztek eloszlatni a tömeget Kinsaszában, de Bukavuban és Kinduban is voltak lázongások. A dühös emberek azért fordultak az ENSZ ellen, mert szerintük a békefenntartóknak meg kellett volna akadályozniuk a lázadók akcióját, amely veszélybe sodorta a tavalyi békemegállapodást.

Joseph Kabila államfő csütörtökön általános mozgósítást rendelt el. Televíziós beszédében a szomszédos Ruandát vádolta meg Bukavu bevételével, mondván: a város "a ruandai nemzeti hadsereg kezére került". Kabila fogadkozott, hogy az ország állampolgárainak és erőforrásainak általános mozgósításával a hadsereg megvédelmezi Afrika harmadik legnagyobb nemzetét, és közölte rendkívüli állapot bevezetését is kezdeményezte.

A várost elfoglaló két fellázadt egység parancsnoka, Laurent Nkunda tábornok és Jules Mutebutsi ezredes a beszéd elhangzása után ígéretet tett arra, hogy kivonja katonáit a stratégiai jelentőségű határvárosból, és átadják a település feletti ellenőrzést az országban állomásozó ENSZ-békefenntartóknak. A városban azonban fejetlenség és erőszak uralkodik, és kifosztottak két segélyraktárt is - írja a BBC.

Ruanda csütörtökön óva intette a kongói vezetést attól, hogy a város visszafoglalására indított hadművelet a térségbeli tuszik elleni "etnikai tisztogatáshoz vagy népirtáshoz" vezessen. Az ország vezetése emellett elutasította, hogy köze lett volna az eseményekhez, azonban a külügyminiszter közölte, közbeavatkoznának, hogy megakadályozzanak egy esetleges népirtást.

Nkunda és Mutebutsi, akik Ruandával szövetséges kongói tuszi lázadókból lettek parancsnokok a polgárháború befejezése után létrehozott hadseregben, szerdán utasították katonáikat Bukavu elfoglalására, miután hiába kifogásolták, hogy a térség kormány által kinevezett parancsnoka hanyagul végzi feladatát, vagyis a közbiztonság megteremtését viszont üldözi a tuszi közösség tagjait. Az ENSZ ugyan erősítést küldött a térségbe, ám az ezerfős nemzetközi csapat nem állt a lázadók útjába, mondván, hogy nincs felhatalmazása "háborúskodni".

Bukavu elfoglalásával komoly veszélybe került a közép-afrikai országban tavaly megindult békefolyamat, amelynek során az átmeneti kormány igyekszik helyreállítani a központi közigazgatást, a csaknem öt éven keresztül húzódó, és több mint 2,5 millió halottat követelő polgárháború után.

KAPCSOLÓDÓ CIKK