Saron leváltotta két szélsőjobboldali miniszterét

Ariel Saron izraeli miniszterelnök két szélsőjobboldali miniszterének menesztésével próbál többséget teremteni kormányában Gázai övezeti kivonulási tervének elfogadtatásához, ám a lemondatással fenyegetett miniszterek egyike nem hajlandó átvenni a felmondólevelét.

Saron pénteken berendelte hivatalába a Nemzeti Unió párthoz tartozó Avigdor Lieberman közlekedési és Benjámin Elon idegenforgalmi minisztert, s átnyújtotta nekik a leváltásukról szóló hivatalos írásbeli értesítést - közölte a miniszterelnöki hivatal.
Elon közölte, hogy nem kapta meg a felmondólevelét, és nem is hajlandó átvenni azt. "Megteszek minden tőlem telhetőt annak érdekében, hogy ne kapja meg a többség támogatását a kivonulási terv vasárnap" - jelentette ki az izraeli közszolgálati rádiónak adott nyilatkozatában. Elon munkatársai nem hajlandók felfedni a politikus hollétét. Egyes források szerint a miniszter a Gázai övezet 21 zsidó telepének egyikében bujkál. A kormányfői hivatal tisztviselői Elon keresésére indultak.

Az izraeli törvények értelmében egy miniszternek a leváltásáról rendelkező irat kézhezvételétől számított 48 óra elteltével kell távoznia tisztségéből. A leváltás mindaddig nem lép hatályba, amíg a papírt az adott kormánytag személyesen át nem veszi.

A leváltásokkal Saron többséget kíván szerezni magának a kormány vasárnapi szavazására, amelyen a miniszterelnök Washington által pártfogolt kivonulási tervéről döntenek. A kabinet korábbi összetételében 11 miniszter támogatta, 12 ellenezte a terv végrehajtását. A Nemzeti Unió minisztereinek leváltása nyomán egy szavazatnyi többséghez jutnak a kivonulás hívei.

Saron lépésével veszélybe kerülhet a jelenlegi kormánykoalíció. A koalícióhoz tartozó ultranacionalista Nemzeti Vallási Párt lelkes híve a zsidó telepesmozgalomnak, tehát értelemszerűen ellenfele a kivonulási tervnek. Azzal fenyegeti a kormányfőt, hogy kilép a koalícióból, ha Saron keresztülviszi tervét. A Nemzeti Vallási Párt kilépése a koalícióból megfosztaná Saron kormányát parlamenti többségétől.

Megfigyelők lehetségesnek tartják, hogy a jobboldali kormányfő nemzeti egységkormány létrehozására kényszerülhet, kénytelen lehet úgy átalakítani kormányát, hogy bevonja a balközép Izraeli Munkapártot, amely támogatja a megszállt palesztin területeken létesített zsidó telepek felszámolását.

Erre már csak azért is rákényszerülhet, mert saját jobboldali pártjának, a Likudnak a többsége is elutasította a tervet a május másodikán rendezett pártszavazáson, arra hivatkozva, hogy a zsidó telepek felszámolásával "jutalmaznák a palesztin terrort". Ugyanakkor - a közvélemény-kutatások adatai szerint - az izraeli lakosság többsége helyesli a tervet.

Saron kivonulási terve szerint 2005 végéig kiürítenének 21 zsidó telepet a Gázai övezetben, és felszámolnának négyet a Jordán folyó nyugati partján létesített 120 közül, hogy enyhítsék a feszültséget az izraeli-palesztin viszonyban, lépést tegyenek az évek óta tartó palesztin felkelés lecsendesítése felé.

KAPCSOLÓDÓ CIKK