Több ezer brit veterán indult útnak szombaton Angliából a 60 évvel ezelőtti átkelés pontos útvonalán, a La Manche-csatornán keresztül, hogy részt vegyen a normandiai partraszállás évfordulós ünnepségein. Előzetes adatok szerint az éppen hat évtizeddel ezelőtti invázió 7-12 ezer egykori brit részvevője - vagyis egy kibővített hadosztály - kel át a csatornán a hétvégi ünnepségekre.

A partraszállás első hullámában 15 brit hadosztály, 156 ezer katona vett részt 1944 június 6-án. A veteránok első csoportjait szállító flotta a dél-angliai Portsmouthból, az Overlord hadművelet egyik fő kiindulási pontjáról indult útnak szombaton. Sokukat korabeli partra szállító hajók vitték át, de több százan a Royal British Legion, a brit háborús veteránok gyűjtőszervezete által kibérelt holland luxus utasszállító, a Van Gogh fedélzetén indultak útnak.

A brit veteránok számára a fő eseménysorozat vasárnap, a partraszállás 60. évfordulóján lesz, amikor a most átkelők várhatóan mindegyike - vagyis akár 12 ezer egykori katona - felvonul az invázió fő csapásirányának mértani központjában, az egykori Gold kódnevű partszakaszon lévő Arromanches tengerparti kisvárosban.

Az Arromanches előtti partszakasz vált később a szövetségesek fő logisztikai hídfőjévé; az ott létesített, maradványaiban még ma is látszó kikötőn keresztül özönlött át Angliából több millió tonna hadi utánpótlás, miután az angolszász erők megszilárdították állásaikat, és megindultak Franciaország belseje felé.

II. Erzsébet is részt vesz az ünnepségen 

Vasárnap érkezik a partraszállási évforduló ünnepségeire II. Erzsébet brit királynő és Tony Blair miniszterelnök, de a királyi család képviseletében már szombaton Normandiában volt és több megemlékezésen részt is vett Károly trónörökös. A walesi herceg egyebek mellett leleplezett egy emlékművet, azoknak a vitorlázó repülőgépeknek egy stilizált mását, amelyekkel az inváziós csapatok előőrseinek több ezer katonáját dobták át 1944. június 6-ának hajnalán a német vonalak mögé.

Károly leleplezte a partraszállás még élő, legidősebb brit veterán vezénylő tisztjének szobrát is Ranville falu mellett. A 92 éves James Hill annak idején a 3. ejtőernyős dandár parancsnoka volt; az alakulat tagjainak fele - mintegy 1500 katona - elesett a normandiai harcokban.

Nehezményezték a britek a francia hozzáállást

A hétvégi megemlékezésekre a brit veteránszervezetek a korábbiaknál is jelentősebb érzelmi fűtöttséggel készültek, tudván, hogy a már 80-as, 90-es éveikben járó egykori partraszállók zömének ez az utolsó olyan kerek évforduló, amelyen részt vehet. Éppen ezért keltett nem kis visszatetszést Nagy-Britanniában, hogy a francia hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedései nagyban megnehezítették az idős brit veteránok jelentkezési procedúráját.

A szombati brit sajtóban számos elemzés jelent meg arról, hogy mi lett volna, ha az invázió nem sikerül. A szakértők két dologban egyöntetű véleményt hangoztattak: az egyik az, hogy az invázió hajszál híján kudarcba fulladt, a másik, hogy ebben az esetben - ha akkor még tartott volna a háború - legközelebb 12 hónap múlva lehetett volna újból megkísérelni a partraszállást.

Több vélemény szerint azonban erre már nem lett volna mód, mert a Vörös Hadsereg jó eséllyel meg sem állt volna az Atlanti-óceán partjáig, szovjet befolyás alá vonva Nyugat-Európa jelentős részét.