Őrizetbe vettek a pakisztáni hatóságok egy orosz állampolgárt vasárnap a dél-ázsiai ország Afganisztánnal határos térségében, a férfi a gyanú szerint kapcsolatban állt az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal.

Mint azt a pakisztáni hírszerzés egy névtelenséget kérő tisztviselője elmondta, a 23 éves kaukázusi férfit Pakisztán törzsi területén, egy katonai ellenőrző pontnál fogták le Észak-Vazirisztán tartomány fővárosa, Mirámsáh közelében.

A férfinál, aki saját bevallása szerint egy Moszkvához közeli faluból származott el, s négy éve él Pakisztán törzsi területén, hamis pakisztáni személyazonossági iratokat találtak.

A pakisztáni hadsereg szóvivője a Geo magántelevízió-csatornának adott nyilatkozatában beszámolt arról, hogy egy, az al-Kaidával feltételezhetően kapcsolatban álló külföldi állampolgárt kerítettek kézre, további részleteket azonban nem közölt.

Az illetékeseknek tudomásuk van arról, hogy külföldiek, köztük csecsen fegyveresek is rejtőznek Pakisztán Afganisztánnal határos, törzsek uralta vidékein. Az őrizetbe vételről beszámoló tisztségviselő azonban azt mondta, úgy tűnik, az illető nem csecsen nemzetiségű.

Pakisztán az Egyesült Államok szoros szövetségese a terrorizmus elleni küzdelemben. Az ország vezetői ígéretet tettek arra, hogy megtisztítják az afgán-pakisztáni határvidéket a konzervatív muzulmán törzsi vezetők oltalmazta külföldi szélsőségesektől.