BBC-s újságírókat lőttek le Szaúd-Arábiában

A BBC egy operatőre meghalt, egy riportere pedig súlyosan megsebesült, amikor ismeretlenek rájuk lőttek Rijádban. A szaúdi hatóságok egyelőre nem tudták kézre keríteni az elkövetőket. Az újságírókat Rijádnak abban a negyedében érte a támadás, ahol az utóbbi időkben a szaúdi biztonsági erők sok rajtaütést hajtottak végre iszlám szélsőségesek és feltételezett terroristák ellen.

A BBC egyik operatőre, Simon Cumbers meghalt, a társaság tudósítója, Frank Gardner pedig súlyosan megsebesült, amikor ismeretlenek rálőttek a stábra vasárnap éjjel Rijádban. Szemtanúk szerint a támadók egy autóból adtak le több lövést az újságírókra. A szaúdi hatóságok lezárták a környéket, és ellenőrző pontokat állítottak fel, de nem sikerült kézre keríteniük a tetteseket - írja a BBC News.

A stáb azért utazott Szaúd-Arábiába, hogy egy héttel a huszonkét emberéletet követelő hobari túszdráma után beszámoljon az al-Kaida térnyeréséről az országban. Cumbers és Gardner Rijád al-Szuvajdi negyedében forgattak, ahol az utóbbi időben a szaúdi biztonsági erők több rajtaütést hajtottak végre terroristák és iszlám szélsőségesek ellen - tudósít az al-Arabíja szaúdi hírtelevízió.

Szaúd-Arábiában az utóbbi hónapokban jelentősen megerősödött Oszama bin Laden al-Kaida terrorhálózatának tevékenysége. Szakértők szerint a hobari túszejtés és a BBC-stábot ért támadás annak a jele, hogy a terroristák a szaúdi kormányzat és az országban állomásozó amerikai erők után most a Szaúd-Arábiában tartózkodó külföldi civileket vették célba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK