A BT egyhangúlag megszavazta az iraki határozatot

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden este egyhangúlag megszavazta Irak szuverenitásának helyreállítását és a demokratikus állam megteremtését támogató határozatát. A BT 1546. számú határozata értelmében Irak június 30-án visszanyeri teljes szuverenitását, feloszlik az ideiglenes koalíciós hatóság, és hivatalba lép az ideiglenes kormány.

John Negroponte amerikai ENSZ-nagykövet a határozatot "fontos mérföldkőnek" nevezte Irak történetében. Kijelentette, a határozat világosan megerősíti, hogy Irak szuverenitása csorbítatlan lesz. Negroponte, az Egyesült Államok leendő bagdadi nagykövete szerint az egyhangú szavazás azt bizonyítja, hogy széleskörű nemzetközi támogatása van a határozatban célul kitűzött "föderális, demokratikus, pluralista és egységes" Iraknak. Hosjar Zebari iraki külügyminiszter a határozat jelentőségét abban nevezte meg, hogy az véget vet a megszállásnak, ami - tette hozzá - "számos nehézség oka volt a felszabadulás óta".

A hetekig tartó huzavonában a legvitatottabb kérdés az volt, hogy ki ellenőrzi az Egyesült Államok által vezetett többnemzetiségű erőket. Franciaország, Németország és más BT-tagok azt szorgalmazták, hogy a határozat biztosítson vétójogot a bagdadi kormánynak a nagyobb szabású katonai műveletek felett. A kompromisszum szerint az amerikai parancsnokok konzultálnak az iraki kormány illetékeseivel a főbb katonai műveletek előtt.

Az amerikai kormány arra törekedett, hogy a biztonsági tanácsi vita ne árnyékolja be a világ legfejlettebb országai - Egyesült Államok, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Franciaország -, valamint Oroszország (G8) georgiai csúcsértekezletét, és így a határozatot lehetőleg még a csúcstalálkozó kedd esti megnyitása előtt elfogadják.

Washingtonban azt remélik, hogy a határozat segít felülkerekedni az iraki háború miatt támadt nézeteltéréseken, és további országok járulnak hozzá katonailag a biztonság megteremtéséhez.