Egy összehangolt európai rendőri akcióban 18 iszlám szélsőségest fogtak el Olaszországban és Belgiumban, köztük a márciusi 11-i madridi robbantássorozat egyik feltételezett fő tettesét, aki újabb terrorcselekményre készült.

A belga rendőrség 15, többségében palesztin, egyiptomi, jordániai és marokkói személyt vett őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy terrortámadás elkövetését tervezték - közölte kedden Daniel Bernard belga szövetségi államügyész. Mint elmondta, az olasz hatóságoktól kapták a tippet, bár egyelőre nem világos a pontos összefüggés az Olaszországban, illetve Belgiumban elfogott személyek között. A 15 őrizetbe vétel összesen tíz, hétfőn éjjel végrehajtott brüsszeli és antwerpeni rajtaütés eredménye - mondta, s hozzátette, hogy az illetők egy Olaszországból irányított terrortámadás végrehajtására készültek.

Giuseppe Pisanu olasz belügyminiszter keddi bejelentése szerint "kiváló nyomozók briliáns akciójának" volt köszönhető, hogy hétfőn este Milánóban őrizetbe vettek három terrorizmussal gyanúsított személyt, aki az al-Kaida vonzáskörzetében mozgó veszélyes terrorista csoportot alkotott.

A milánói rajtaütés része volt annak az összehangolt rendőri akciónak, amely Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Belgiumban indult, feltételezett muzulmán szélsőségesek kézre kerítése érdekében.

A Milánóban őrizetbe vett személyek egyike ellen a madridi vasúti robbantások ügyében nyomozó spanyol vizsgálóbíró adott ki hétfőn nemzetközi elfogató parancsot, s a spanyol hatóságok kérni akarják a terrorista kiadatását. Egy bírósági tisztségviselő Rabei Oszman Szájed Ahmedként azonosította őt. Az illetőt "Mohammed, az egyiptomi" néven emlegették az olasz lapok, de van olyan feltételezés is, hogy valójában marokkói állampolgár, s vezetője egy ottani szélsőséges muzulmán csoportnak.

Spanyol nyomozók szerint a 32 éves férfi kapcsolatban állt az al-Kaida európai katonai irányítójával, valamint azzal a tunéziai terroristával, aki április elején hat társával együtt öngyilkos lett Madrid közelében, hogy ne kerüljön élve a spanyol rendőrök kezére.