Őrizetbe vettek egy brit-amerikai párt az Egyesült Államokban, mert pokolgépes fenyegetéssel érték el egy repülőgép indulásának késleltetését - jelentette be a philadelphiai ügyészség szerdán. A tettért akár 10 év börtönre és félmillió dollár pénzbüntetésre ítálhetik a felelőtlen utazókat.

A 18 éves Hatice Ceylan és a 33 éves Ilyas Savas azért folyamodott ehhez az eszközhöz, mert a lány különben lekéste volna járatát, amely Philadelphiából Bostonon át Londonba vitte volna június 2-án. Ceylannak ráadásul olyan repülőjegye volt, amelynek árát nem térítették volna, ha nem éri el a gépet. A lány azért volt késésben, mert útban a repülőtér felé vissza kellett fordulnia útleveléért.

Szorult helyzetben született tervük értelmében a férfi hívta fel Londonból a philadelphiai repülőteret, hogy a nem létező pokolgép felrobbanásával fenyegetőzzön. Emiatt a Bostonig repülő tranzitgépet és a londoni járatot is vissza kellett tartani és átkutatni, az utasokat pedig leszállították. Ceylan - aki Savasszal együtt török származású - végül még így sem érte el gépet, mert az útlevelet nem sikerült megtalálnia.

A hamis bombafenyegetésért fejenként akár 10 év börtönnel és félmillió dollár pénzbüntetéssel is sújthatók.