Schröder betiltatta a neonáci párt plakátját

Gerhard Schröder német kancellár bírósági úton ideiglenes hatállyal elérte, hogy a szélsőjobboldali Német Nemzeti Demokrata Párt (NPD) európai parlamenti választási kampányában ne használja az ő fényképét és az azt kísérő feliratot - vált ismeretessé csütörtökön.

Az NPD az ominózus plakáton a szociáldemokrata Schröder fényképe mellett arra szólít fel mindenkit, hogy "ne hagyjátok magatokat átvágni ezektől". Schröder ügyvédje útján tudatta, hogy az összeállítás sérti személyi jogait. Amennyiben az NPD továbbra is ragaszkodna a televíziós választási hirdetésben is felhasznált plakáthoz, pénzbüntetés várna rá.

Németországban vasárnap tartják az európai parlamenti választásokat. Az NPD a legutóbbi EP-választáson 1999-ben a szavazatok 0,4 százalékát szerezte meg, s nem kapott képviselői helyet az Európai Parlamentben.

Az NPD szóvivője, Klaus Beier közölte, hogy fellebbezni fognak, de ítélet az EP-választások előtt már nemigen születik. Mindenesetre felszólították alapszervezeteiket, hogy vegyék le vagy ragasszák át a plakátokat, s interneten se kínálják eladásra. Udo Voigt, az NDP elnöke úgy nyilatkozott, hogy a plakátokat Schröder fényképével és a felirattal már két hónapja terjesztik.