Kivizsgálták a srebrenicai mészárlást a boszniai szerbek

Elfogadta a srebrenicai mészárlást kivizsgáló bizottság zárójelentését a boszniai szerb kormány. A hétezer bosnyák életét követelő tömeggyilkosságért az azóta is körözött Mladic tábornokot teszik felelőssé. A jelentésben további, eddig ismeretlen tömegsírokat is megemlítenek.

A boszniai Szerb Köztársaság kormánya pénteken elfogadta annak a bizottságnak a zárójelentését, amelyet maga hozott létre az egykori srebrenicai bosnyák enklávéban 1995-ben elkövetett tömeggyilkosság kivizsgálására.

A boszniai háború idején, 1995. július 10-19. között a boszniai szerb fegyveres erők hétezer bosnyák személyt gyilkoltak le Srebrenica közelében. A tömeggyilkosságot az akkori boszniai szerb főparancsnok, Ratko Mladic tudtával hajtották végre, aki ellen ezért a hágai Nemzetközi Törvényszék is vádat emelt, de azóta sem sikerült elfogni őt.

A boszniai szerb kormány sajtóirodájának közleménye szerint a bizottsági zárójelentés egyebek közt információkat tartalmaz 32, korábban fel nem fedezett tömegsírról, amelyek feltehetően a mészárlás bosnyák áldozatainak holttestét rejtik.

KAPCSOLÓDÓ CIKK