Negyedmilliárd gyermek dolgozik világszerte

Közel negyedmilliárd gyerek kénytelen dolgozni világszerte az UNICEF adatai szerint, melyeket a szombati gyermekmunka-ellenes világnap alkalmából tettek közzé. A gyermekmunkások szinte az összes területen megtalálhatók, a veszélyes bányáktól kezdve az ültetvényeken és a háztartásokon keresztül a pornóiparig és a prostitúcióig.

Összesen 246 millióra teszik a dolgozó gyermekek számát világszerte. 70 százalékuk veszélyes körülmények között - bányákban, mérgező vegyi anyagokkal vagy veszélyes gépekkel - végzi munkáját - közölte az UNICEF a nemzetközi gyermekmunka-ellenes világnap (június 12.) alkalmából.

A dolgozó gyermekek ott vannak a háztartásokban, műhelyekben, ültetvényeken, lehetőség szerint elrejtve a külvilág szeme elől. Lánygyermekek millióit dolgoztatják idegen háztartásokban, háziszolgaként, gyakran fizetés nélkül. Sokuk adós- vagy másfajta rabszolgaként dolgozik (közel hétmillió), vagy prostitúcióra kényszerítik (1,8 millió), de sokakat alkalmaznak katonaként is különböző helyi konfliktusokban (300 ezer gyermek).

A gyermekmunka főleg a fejlődő országokban mindennapos, itt gyakran már ötéves korukban elhagyják a szülői házat a gyerekek, hogy pénzt keressenek és ezzel is növeljék a család bevételeit - közölte az UNICEF. "Óvodáskorú kislányok napi 16-18 órákat dolgoznak a hét minden napján. Megfosztják őket a tanulási és játéklehetőségektől, gyakran alap egészségügyi és táplálkozási igényeiket sem elégíthetik ki. Hogylétük teljes mértékben alkalmazóik szeszélyétől függ" - mondta Carol Bellamy, az UNICEF főigazgatója.

A háztartásokban dolgoztatott gyermekek általában nem vehetnek részt a közoktatásban, vagy nem tudják befejezni tanulmányaikat. Szociális elkülönítettségükből fakadóan pedig nem jutnak egészségügyi szolgáltatásokhoz és szórakozási lehetőségekhez. A lány gyermekmunkások gyakran válnak szexuális kizsákmányolás áldozataivá.

Az UNICEF szerint a gyermekmunka ellen az ingyenes közoktatás biztosításával lehet elsősorban fellépni, de az érintett államoknak csatlakozniuk kellene a nemzetközi Munkaügyi Hivatal (ILO) ezt szabályozó egyezményéhez, és megfelelő törvényeket kéne hozni a gyermekek védelmében. Meg kellene emellett győzni a családokat is, hogy - például a lányok esetében - nem jobb, ha dolgozni küldik, ahelyett, hogy iskolába járatnák őket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK