A grúz hatóságok állítása szerint katonákkal és fegyverekkel teli, katonai és teherszállító járművekből álló konvoj érkezett Oroszországból a Grúziához tartozó Dél-Oszétiába. Ezzel egy időben Eduard Kokojti, Dél-Oszétia, a szakadár grúz autonóm köztársaság vezetője megismételte egyesülési szándékát Oroszországgal. Mihail Szaakasvili grúz államfő "nem igazán barátságos lépésnek" minősítette az orosz katonai konvoj bevonulását Dél-Oszétiába, emiatt vasárnap telefonon akar beszélni Vlagyimir Putyin orosz államfővel. 

A grúz rendkívüli helyzetek államminisztere, George Haindrava azt mondta, 150 teherautóból álló konvoj érkezett pénteken Dél-Oszétiába az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétiából. A járművek között voltak olyanok, amelyeken csapatokat szállítottak, míg más járművek rakétavetőkkel, gépfegyverekkel voltak felszerelve. A konvojban voltak nehéz katonai járművek is.

Az orosz védelmi minisztérium, valamint dél-oszétiai tisztviselők cáfolták az értesülést, bár egy észak-oszétiai orosz katonai tisztviselő azt mondta, hogy élelmiszert és tartalék alkatrészeket tartalmazó szállítmányt küldtek a térségbe. Eduard Kokojti kijelentette, hogy humanitárius segélyt szállító járműoszlop érkezett Dél-Oszétiába. Ennek szükségességét azzal indokolta, hogy a grúz hatóságok három hónapja gyakorlatilag zár alatt tartják a területet. Egyben azt vetette a tbiliszi vezetés szemére, hogy szombat reggel Dél-Oszétiában nagy számú grúz csoportot tartóztattak fel, amelyet katonai jellegű gépjárművekkel kísértek. 

A különböző vádaskodások olyan időszakban hangzanak el, amikor növekszik a feszültség Dél-Oszétia jövőjével kapcsolatban. A terület nemzetközi elismertség nélkül egyedül irányította ügyeit azóta, hogy a 18 hónapig tartó háború eredményeképpen 1992-ben elszakadt Grúziától és a térségbe békefenntartókat telepítettek. A szakadár köztársaságban élők, akiknek 80 százaléka rendelkezik orosz útlevéllel, népszavazáson kinyilvánították az Oroszországhoz való csatlakozás iránti szándékukat. Dél-Oszétiában alternatív fizetőeszközként az orosz rubel is használatban van. 

Grúzia nemrégiben megválasztott elnöke, Mihail Szaakasvili korábban ígéretet tett arra, hogy központi ellenőrzés alá vonja Dél-Oszétiát és vele együtt a másik szakadár tartományt, Abháziát, ám, mint mondta, kormánya e célokat békés eszközökkel igyekszik megvalósítani. Törekvései azonban felháborodást váltottak ki Dél-Oszétiában, és a helyi vezetés felgyorsította erőfeszítéseit, hogy egyesüljön Oroszországgal.