Dánia balra fordult

A legtöbb EP-mandátumot a dán szociáldemokraták szerezték, és visszaszestek a nacionalista pártok az előző választáshoz képest. A liberális kormánypártok együtt szereztek annyi mandátumot, mint a szociáldemokraták.

Dániában a szociáldemokrata párt kezdi visszaszerezni a választók bizalmát. A szociáldemokraták 32,7 százalékot szereztek. Dániában az elmúlt ötven év nagy részében a szociáldemokraták kormányoztak, de 2001-ben konzervatív-liberális koalíció alakíthatott kormányt.

A szociáldemokraták öt mandátumot szereztek az EP-ben. A nagyobbik liberális kormánypárt hármat, míg koalíciós partnerük, a konzervatívok, csak kettőt szereztek. Egy helyet szerzett az ellenzékben lévő kisebbik dán liberális párt, az EP kommunista frakciójához tartozó Szocilaista Néppárt is. Mindössze egy-egy mandátumot szerzett a két nacionalista dán párt, a Dán Néppárt és a Júniusi Mozgalom. Utóbbi kifejezetten EU-ellenes erő.

A választási eredmény nem csak a jelentős szociáldemokrata győzelem miatt érdekes, hanem a nacionalisták visszaesése miatt is. Az elmúlt ciklusban három EU-ellenes képviselője is volt Dániának, de vesztettek szavazatot a kommunistákhoz közel álló szociáldemokrata néppártiak is. Eddig a legtöbb dán EP-képviselő liberális volt, most azonban az Európai Szocialista Pártban ül majd a legtöbb dán.

A dánok 47,9 százaléka ment el szavazni, mely kisebb érdeklődést jelent, mint 1999-ben volt. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK