A görög papok pártja is bejutott

Görögországban a jobbközép kormánypárt megismételte márciusi győzelmét. A görög választók ugyanakkor négy képviselőt küldtek a legbaloldalibb EP-frakcióba, és egy mandátumot szerzett a görög ortodox egyház pártja is.

A görög választást az Új Demokrácia nevű jobbközép párt nyerte, a szavazatok 43 százalékával. Tizenegy képviselőt küldhetnek az Európai Néppárt frakciójába. Március 8-án két százalékkal többet szerezve nyerték meg a parlamenti választásokat, átvéve a kormányzást a szocialistáktól. A Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) viszont sokkal jobban szerepelt, mint márciusban: most 40 százalékot kaptak az akkori 34-gyel szemben. A Paszok az Európai Szocialista Pártba nyolc képviselőt delegálhat.

Harmadikok lettek a görög kommunisták, akik egy másik szélsőbaloldali pártszövetség egy képviselőjével együtt tagjai lehetnek a négy fős görög csoportnak az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal EP-frakcióban. Itt mostanáig hét görög képviselő volt.

Mandátumot szerzett az országgyűlési képviselettel nem rendelkező Ortodox Párt is, mely a görög ortodox egyházhoz kötődik, és a görög politikai élet egyik legjobboldalibb ereje.

A görögök 70 százaléka szavazott, ami nem jelent nagyon magas részvételt, mert Görögországban kötelező szavazni menni.