Előretörtek az euroszkeptikusok Lengyelországban

A választókörzetekből beérkezett 60,32 százalékos részeredmények alapján továbbra is az ellenzéki liberális Polgári Platform 28 százalékkal vezet a lengyelországi európai parlamenti választáson. A második-harmadik helyen két euroszkeptikus párt áll.

A központi választási bizottság hétfő reggel 7.30-kor közreadott adatai szerint - amelyek mintegy 17,3 millió választópolgár szavazatain alapulnak - (a választásra jogosultak száma csaknem 30 millió), továbbra is két euroszkeptikus ellenzéki párt áll a második és a harmadik helyen, a radikális nemzeti Lengyel Családok Ligája 16,58, az Önvédelem pedig 12,33 százalékot szerzett.

 

Negyedik a szintén ellenzéki jobbközép Jog és Igazságosság (12,05 százalék), ötödik a kormányzó Baloldali Demokratikus Szövetség - Munka Uniója koalíció (8,97 százalék), hatodik a Lengyel Parasztpárt (7,57 százalék) és bejutott még az Európai Parlamentbe a parlamenten kívüli liberális rendszerváltó Szabadság Uniója is (6,71 százalék).

 

Nem lépte át a választási küszöböt a nagyobbik kormánypártból kiszakadt Lengyel Szociáldemokrácia (4,77 százalék).

 

A választási részvétel 19,96 százalékos volt, amely a legalacsonyabb a rendszerváltás óta rendezett valamennyi választás közül.

 

A központi választási bizottság közölte, hogy néhány órán belül közreadja a 100 százalékos, nem hivatalos, előzetes eredményeket.

KAPCSOLÓDÓ CIKK