Cipruson a sziget megosztói nyertek

A ciprusi EP-választáson a görög és török részre osztott sziget újraegyesítését ellenző kormánypártok együtt megszerezték a szavazatok közel felét. Több mint 28 százalékos eredményével a legnagyobb ellenzéki párt szerezte a legtöbb szavazatot.

A nem hivatalos végeredmény szerint Cipruson a kormánypártok győzelmét hozta az EP-választás. A legnagyobb kormánypárt, az AKEL 27,9 százalékot szerzett, ami 2 EP-helyet jelent. A kisebb kormánypárt, a DIKO 17,1 százalékot és ezzel 1 EP-helyet kapott.

A kormánykoalíció pártjai közel 50 százalékos eredményt értek el. Ez az eredmény a görög és török részre tagolódó sziget megosztottságát támogató erők győzelmét jelenti. A két kormánypárt ugyanis korábban elutasította az sziget egyesítéséről szóló ENSZ-tervet.

A legnagyobb ellenzéki párt, a konzervatív DISY szerezte meg ugyanakkor a legtöbb szavazatot. A párt a voksok 28,2 százalékát kapta meg, így 2 embert küldhet az EP-be. Szerzett 1 EP-helyet a sziget egyesítését támogató DISY-ből kivált, EDEK is, amely a szavazatok 10,8 százalékát kapta meg.

A részvétel Cipruson volt az egyik legmagasabb. A választók több mint 71 százaléka adta le voksát, bár a szigeten a választási törvény értelmében kötelező a részvétel az EP-választáson.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK