Elengedték Karadzic egy feltételezett támogatóját

Az SFOR egy hónapos fogság után héfőn elengedte a háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnök egyik feltételezett támogatóját - tudatta a nemzetközi stabilizációs erő.

A háborús bűnök támogatásának címén őrizetbe vett és kihallgatott Milovan Bjelica a boszniai Szerb Demokrata Párt (SDS) szűk vezetéséhez tartozott, és az 1992-1995-ös boszniai háború idején a Karadzic fellegváraként számon tartott Pale polgármestere volt. Számláit Boszniában és az Egyesült Államokban már korábban zárolták, és Karadzic más feltételezett támogatóival együtt beutazási tilalom alatt állt az Európai Unióban.

Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főmegbízottja tavaly felfüggesztette tisztségéből, és azzal vádolta meg, hogy segítette Karadzicot a hágai Nemzetközi Törvényszék előli szökésben. Bjelica az év eleje óta a negyedik boszniai szerb, akit az SFOR szökésben levő háborús bűnösök támogatásának vádjával állított elő, majd pár hetes vizsgálati fogság után elengedett.

Az SFOR a kihallgatások során mindazonáltal értékes információkra tett szert, melyeket fel tudnak majd használni a háborús bűnösök felkutatásához és az őket támogató bűnszövetkezet felszámolásához.

Karadzicot az 1995-ben történt vádemelés óta hiába körözi hágai Nemzetközi Törvényszék.

KAPCSOLÓDÓ CIKK