Harmadik lett a svéd EU-ellenes párt

A svédországi EP-választáson több mint 14 százalékkal harmadik lett a Júniusi Lista nevű párt, mely kifejezetten a vasárnapi szavazás kedvéért alakult, és Svédország kilépését szorgalmazza az EU-ból. Győztek a kormányzó szociáldemokraták, de megerősödött a jobbközép ellenzék.

A svéd EP-választást a Svéd Szociáldemokrata Munkáspárt nyerte 25 százalékkal. A kormányzópárt így a 19 EP-helyből ötöt tölthet be. A győzelem ellenére nem lehetnek teljesen elégedettek a párt vezetői, mert két évvel ezelőtt az országgyűlési választásokon még jóval több, 40 százaléknyi szavazatot szereztek.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Mérsékelt Koalíció Pártja nevű jobbközép szervezet 4 mandátumot szerzett. Harmadik lett a Júniusi Lista 14,4 százalékkal, ők három képviselőt küldhetnek az euroszkeptikusokat tömörítő frakcióba. Ez a párt kimondottan a mostani választásra alakult, és az a célja, hogy Svédországot kivezesse az EP-ből. A svédek tavaly népszavazáson utasították el az euro bevezetését, így várható volt, hogy sok szavazatot szerezhetnek az EU ellenzői.

A kommunistákhoz közel álló Baloldali Párt két helyet szerzett. Svédország két liberális pártja (a Néppárt és a Centrumpárt) összesen három mandátumot kapott, míg a zöldek egy embert küldhetnek az EP-be. A kereszténydemokratáknak is egy képviselői hely jutott.