Mandátumot szerzett az IRA pártja

Írországban egy mandátumot szerzett az Sinn Fein, az IRA nevű északír terrorszervezet pártja. A jobboldali kormánypárt győzött ugyan, de sokkal rosszabb eredményt ért el, mint az utolsó választásokkor. Írországban nagyon magas, 61 százalékos volt a részvétel.

Forrás: EPA
Számolják az ír szavazatokat

Írországban több mint 11 százalékot szerzett a Sinn Fein (Mi Magunk), az IRA nevű terrorszervezet pártja. Ez az első alkalom, hogy közvetve az IRA is képviselteti magát az EP-ben, egy képviselőjük mehet majd Strasbourgba. A Sinn Fein megduplázta szavazóbázisát a 2002-es parlamenti választás óta.

Az ír választások győztese a Fianna Fail (Végzet Katonái) nevű párt lett, mely az EP nacionalista frakciójához tartozik. A Fianna Fail egyben az ír kormánypárt is. A most szerzett 28,8 százalék elég volt a győzelemhez, de a két évvel ezelőtti 41 százalékhoz képest komoly visszaesést jelent. A párt 4 képviselőt juttatott be az EP-be.

Feljött viszont a szintén jobboldali, de mérsékeltebb ellenzéki erő, a Fine Gael (Írek Családja). A párt 26,5 százalékot kapott, és három képviselője az Európai Néppárt frakcióját erősíti majd. Az ír Munkáspárt két, a zöldek pedig egy mandátumot szereztek. Írországból két független jelölt is EP-mandátumot szerzett.

Írországban az EU-átlagnál jóval magasabb, 61 százalékos a részvétel. Ez összefügghet azzal, hogy az EU-tagsággal eddig anyagilag Írország járt a legjobban a szervezet tagjai közül.