Óriásit bukott a német kormánypárt

A német EP-választás a kormányzó szociáldemokraták történelmi vereségét hozta: az SPD az előrejelzések szerint alig 21 százalékot szerzett, ami a párt legrosszabb országos választáson elért eredménye a második világháború óta. Az ellenzéki kereszténydemokraták (CDU/CSU) 45 százalékot kaptak.

A konzervatív CDU/CSU pártszövetség fölényesen nyerte meg a vasárnapi európai parlamenti választást Németországban. A kormányzó szociáldemokraták háború utáni legrosszabb eredményüket érték el. A CDU/CSU 44,8 százalékot kapott, így 50 képviselőt küldhetnek az EP-be, míg a szociáldemokraták (SPD) 21,7 százalékot kaptak, ami 25 EP-helyet jelent.

A konzervatívok 1999-ben a voksok 48,7 százalékát szerezték meg, míg az SPD 30,7-t. Kilenc százalékos szavazatvesztésükkel a szociáldemokraták történelmi mélypontra jutottak: az SPD országos szavazáson eddig 1953-ban szerepelt a legrosszabban, akkor 28,8 százalékot ért el.

Jól szerepeltek ugyanakkor a szociáldemokraták koalíciós partnerei, a zöldek, akik 12 százalékot és ezzel 11 EP-helyet szereztek. Kicsit több mint 6 százalékos eredményével 7 helyet szerzett az EP-ben a liberális FDP. A szélsőbaloldali PDS pedig 6,1 százalékos eredményével 6 EP-helyet kap majd.

A választási részvétel 43 százalékos volt.

MTI/[origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKK