Az 1908-ban betiltott, híres-hírhedt tömény ital, az abszint legalizálása mellett döntött hétfőn a svájci parlament. Neuchatel kantonban, a nevezetes szeszesital őshazájában a tilalom ellenére eddig is titokban folyamatosan gyártották a zöld tündérnek nevezett italt.

Márciusban emelt szót a svájci kormány az abszint legalizálása mellett, mert, mint a kormány közleményében olvasható, már nem áll fenn a "zöld tündér" elmekárosító hatása az ital egyik fő alkotórészére, a fehérürömből származó tujon hatóanyag tartalmára vonatkozó szigorú törvényi szabályozás bevezetése óta. A svájci kormány hangsúlyozta: az abszint a szabályozásnak köszönhetően semmivel sem károsabb az egészségre, mint bármilyen más tömény szesz.

A svájci Neuchatel kantonban, a nevezetes szeszesital őshazájában a tilalom ellenére titokban folyamatosan gyártják az igen jó áron értékesíthető abszintot, melyet illegális előállítása a "tiltott ital" nimbuszával övez. Nem hivatalos becslések szerint ezen a vidéken jelenleg évente körülbelül 15 ezer liter abszintot desztillálnak titokban.

A kormány érvelése szerint ha törvényessé válna az abszintkészítés, akkor jobban ellenőrizhetnék a gyártás folyamatát éppúgy, mint az előállított mennyiséget, és az alkoholtartalmú italokra vonatkozó törvények szerint megadóztathatnák.

A tiltás feloldásától a svájci vezetés a gazdasági élet felvirágzását is várja a Neuchatel kantonbeli Travers-völgyben, az abszintgyártás egyik bölcsőjében.