Már 2001 tavaszán támadt volna az al-Kaida

Újabb bizonyítékok szerint az al-Kaida eredetileg 2001 tavaszán, nyár elején hajtotta volna végre az Amerika elleni terrortámadásokat. Az akciót végül a merénylők felkészületlensége miatt halasztottak szeptemberre - írja a Washington Post.

Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat eredetileg 2001 májusára vagy júniusára tervezte a végül szeptember 11-én végrehajtott merényleteket - írja a Washington Post a merényletek körülményeit vizsgáló bizottság által újonnan feltárt bizonyítékok alapján. A magát megnevezni nem kívánó forrásokra hivatkozó lap szerint a New York és Washington elleni támadások 2003 márciusa óta amerikai fogságban lévő kitervelője, Hálid Sejk Mohammed meggyőzte Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét, hogy halasszák el a tervezett támadásokat, mert az egyik kijelölt géprabló, Mohammed Atta még nem készült fel a feladatra. Atta és társai csak májusban kezdték meg a felderítő repüléseket.

Az ezzel kapcsolatos bizonyítékokat - melyeket egyebek között a merényletekkel kapcsolatban őrizetbe vett személyek szolgáltatták - szerdán vitatja meg a szeptember 11-i merényleteket vizsgáló tízfős független bizottság nyilvános meghallgatások után.

Az új bizonyítékok felborítják az eddigi elméleteket a terrortámadás feltételezett tervezett időpontjairól. Eddig úgy vélték, egy szűk idősávon belül kívánták elkövetni a merényleteket a terroristák, és ha volt is alternatív időpont, az inkább szeptember 11. után volt.

A bizottságnak július 26-án kell előterjesztenie jelentését másfél évi munka után, amelynek során több mint ezer főt hallgattak ki tíz országban, köztük magát George Bush amerikai elnököt is. Addig - várhatóan most csütörtökön - egy másik jelentést is közzétesznek, amely azt vizsgálja, hogy az amerikai vadászgépek valóban képesek lettek volna-e elfogni az egyik eltérített gépet, ha gyorsabban riadóztatják őket.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK