Nem emelnek vádat Saron ellen

Nem emelnek vádat az izraeli miniszterelnök, Ariel Saron ellen - jelentette be a főügyész. Saron ellen egy vesztegetési ügy kapcsán nyomoztak. A döntéssel megnőtt az esélye, hogy Saron keresztül tudja vinni a gázai kivonulással kapcsolatos tervét.

Az eredeti gyanú szerint Saron nagy összegű kenőpénzt kapott egy ingatlanfejlesztőtől. "Elegendő bizonyíték hiányában nem nem lesz vádemelés" - mondta a főügyész, aki a bejelentése előtt felhívta a miniszterelnököt. A BBC News szerint Saron köszönetet mondott az ügyésznek.

Saron és fia, aki ügy másik kulcsszereplője, mindvégig tagadták a korrupciós vádakat, pedig az ügyben korábban készült egy vádirattervezet is. Ebben korrupcióval, csalással és kötelességszegéssel vádolták az izraeli miniszterelnököt. A dokumentum szerint Saron fia közvetítésével fogadott el kenőpénzt David Appel ingatlanbefektetőtől a '90-es évek végén.

A vádirattervezet, a Hárec című izraeli napilap szerint, azon a beszélgetésen alapul, amelyet Appel és az akkor külügyminiszterkén tevékenykedő Saron folytatott egymással. Ebben egyebek mellett Saron kijelentette, hogy "A sziget a kezünkben van", míg Appel megjegyezte, hogy "Az ön fia egy csomó pénzt fog keresni".

A főügyész döntése, amellyel megszüntette a büntetőeljárást, véget vetett a kormányfő politikai jövője körül több hónapja tartó bizonytalanságnak, és megnövelte annak az esélyét, hogy Saron ismét parlamenti többséget szerez kormányának, és így keresztülviszi tervét a Gázai övezetből való izraeli kivonulásról. Saron ugyanis a radikális koalíciós partnereket kizárta a kormányából a gázai kivonulás ellenzése miatt, az ellenzéki Munkapárt pedig mindeddig azt mondta: csak abban az esetben veszi fontolóra a kormánykoalícióba való belépését, ha Saron tisztázza magát a korrupciós vád alól. Saron terve szerint az izraeli katonák és a telepesek 2005 végéig hagynák el az övezetet.

KAPCSOLÓDÓ CIKK