Az amerikai túsz kivégzésével fenyegetőzik az al-Kaida

Egy al-Kaidának tulajdonított üzenet szerint a terrorszervezet kivégez egy amerikai túszt, ha 72 órán belül nem engedik el a Szaúd-Arábiában fogva tartott fegyvereseit. Szaúd-Arábia elutasította az ultimátumot.

"Ha szaúdi kormány zsarnokai biztosítani akarják az amerikai túsz elengedését, szabadon kell engedniük a börtöneikben fogva tartott mudzsahedjeinket. Mától számítva 72 óra áll a rendelkezésükre vagy feláldozzuk őt" - áll a közleményben, amelyet egy szélsőséges iszlám honlapon tettek közzé.

A közleményt az al-Kaida Arab-félszigeti Szervezete írta alá és egy olyan szélsőséges iszlám honlapon tették közzé, amelyen már több hasonló üzenet volt a múltban olvasható. A csoport megismétli: ha híveit péntekig nem engedik szabadon, túszuk halálát "más keresztesek vérfürdője követi" idén az Arab-félszigeten.

Az al-Kaida szombaton közölte, hogy a fogságában van a 49 éves Paul Marsall Johnson amerikai mérnök, az első amerikai, akit a szaúdi monarchiában több mint egy éve tartó erőszakhullám során túszul ejtettek. A honlap egy videofelvételt is bemutat Johnsonról, amelyen a férfi szemét ragtapasszal rögzített fehér szövetcsík takarja, tépett inge alatt a vállán tetoválás látható. A felvételen ezután egy magát a csoport vezetőjének nevező álarcos férfi, kezében kalasnyikovval és övén robbanóanyagokkal, felolvassa a közleményt.

Abdallah bin Abdel-Aziz szaúdi trónörökös diplomáciai tanácsadója, Adel al-Dzsubeir a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva azonnal elutasította az ultimátumot, mondván, hogy Rijád nem tárgyal terroristákkal. "Álláspontunk mintegy harminc éve ugyanaz. Nem tárgyalunk a terroristákkal, a túszejtőkkel, mivel ez csak bátorítaná a terrorizmust és a túszejtéseket" - hangsúlyozta a tanácsadó.

Arra a kérdésre, hogy ez az álláspont azt jelenti-e, hogy Rijád nem enged szabadon foglyokat az amerikai túszért cserébe, Adel al-Dzsubeir kijelentette: "Úgy gondolom, ez a feltételezés helyes". Hozzátette: a szaúdi hatóságok megkísérlik megállapítani, hiteles-e a közlemény és a feltehetően Paul Johnsont ábrázoló videofelvétel. Az emberrablók kilétét eddig nem sikerült ellenőrizni - közölte a tanácsadó.

Szaúd-Arábia az al-Kaida elleni harc keretében több szélsőséges iszlám fegyverest ölt meg vagy ejtett foglyul. Az al-Kaida vállalta több, külföldiek ellen irányuló öngyilkos merénylet és támadás elkövetését. Abdallah trónörökös kedden kijelentette: a szaúdiak kötelessége megvédeni a külföldieket, akik egyre gyakrabban válnak iszlám szélsőségesek áldozatává Szaúd-Arábiában.

Május elsején Vörös-tenger partjánál fekvő Janbu vegyi üzeme ellen intézett támadás során hat külföldi halt meg, a május 29-30-i hobari olajipari központ elleni támadásnak és túszejtő akciónak huszonkét halálos áldozata volt, közöttük négy külföldi. Más külföldieket Rijádban öltek meg.

Szaúd Arábiában hatmillió külföldi dolgozik, közöttük mintegy 35 000 amerikai és 30 000 brit állampolgár.

KAPCSOLÓDÓ CIKK