Megöltek egy iraki olajipari vezetőt

Ismeretlenek szerdán saját háza előtt megölték a Gázi Talabanit, a kirkuki olajmezők egyik kurd vezetőjét. Kedden feltehetően szabotázs miatt megbénult Irak olajexportja, amikor ismeretlenek két helyen felrobbantották az ország déli kőolajvezetékét.

Fegyveres támadók megölték szerdán az iraki Kirkukban a kirkuki olajmezők kiaknázását végző olajipari vállalat egyik vezetőjét. Az áldozat, Gázi Talabani, az állami tulajdonban levő North Oil Company cég kurd nemzetiségű tanácsadója egyúttal az észak-iraki olajipari infrastruktúra biztonságáért is felelős volt. Az al-Dzsazíra katari székhelyű arab műholdas televízió a kirkuki olajmezők biztonsági főnökeként említette jelentésében. A megölt olajipari vezető rokona (unokatestvére) volt Dzsalal Talabaninak, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) nevű iraki kurd szervezet vezetőjének. A három fegyveres támadó saját háza előtt végzett vele. Az olajipari vezető egyik testőre súlyosan megsérült a támadás következtében. 

Szabotázs az olajvezetékek ellen

Kedden robbanás következtében kigyulladt az észak-iraki olajmezőket összekötő vezeték, Kirkuktól ötven kilométernyire. "Feltehetően szabotázs történt" - közölte a nevének elhallgatását kérő illetékes. Előzőleg teljesen megbénult Irak olajexportja az Arab-öböl két kőolajterminálján, miután szabotőrök két helyen is felrobbantották az ország déli részén futó olajvezetéket. Az iraki olajipari miniszter szerint a Bászrában történt robbanás indítéka szabotázs lehet. 

A háború utáni Irak gazdasági talpra állását szabotáló erők számos támadást intéztek a háború óta eltelt több mint egy év alatt olajipari létesítmények és olajipari vezetők ellen; olajvezetékeket és olajtartályokat robbantottak fel, olajipari szakembereket öltek meg. 

E hónapban egy időre le is állt a kirkuki olajmezőkön kitermelt kőolaj exportja a törökországi Ceyhan felé vivő fő olajvezeték ellen elkövetett szabotázsakciók miatt. A helyi hatóságok attól tartanak, hogy szaporodni fog a hasonló merényletek száma, ahogy közeledik az idő (június 30.), amikor az amerikai vezetésű ideiglenes megszálló hatóság átadja a hatalmat Irakban az iraki ideiglenes kormánynak.

Irak a déli olajvidékről naponta 1,65 millió hordó kőolajat exportál, további 200 000 hordót pedig Észak-Irakból.