Csökkent a menekültek száma a világban

Tízéves mélyponton van a menekültek száma a világban. Ez sem jelent kevés embert, mivel a 2003-as adatok szerint több mint 17 millióan vannak, ez a szám viszont 18 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kedvező fejleményeket a növekvő nemzetközi erőfeszítéseknek tulajdonítja az ENSZ menekültügyi főbiztossága. A legtöbben afgánok tértek vissza hazájukba, igaz, továbbra is ők alkotják a világ menekültjeinek legnagyobb csoportját.

Az összesen 17,1 millió menekültből 9,7 millió ember keresett menedéket külföldön, akiket hivatalosan is menekültnek tekintenek. Ez a szám tavalyhoz képest 10 százalékkal esett vissza. Sokan menedékkérelmet is beadtak (995 ezer fő), sokan saját országukban maradtak lakóhelyük elhagyása után (4,2 millió fő), közülük 233 ezren hazatértek, más menekültek pedig 912 ezren vannak a hontalanokkal együtt.

Ruud Lubbers, a menekültügyi főbiztos szerint "a statisztikák nagyon biztatóak". "Közel ötmillió embernek nyílt lehetősége az elmúlt öt évben arra, hogy hazatérjen, vagy új helyen kezdjen új életet" - mondta a főbiztos.

A legtöbben afgánok tértek haza

Tavaly összesen 1,1 millió ember térhetett haza, ennek több mint a fele (606 ezer fő) Afganisztánba, de sokan foglalták el újra otthonaikat Angolában (82 ezer), Burundiban (55 ezer).

A menekültek legnagyobb csoportját azonban továbbra is az afgánok képviselik, összesen 2,1 millió menekült él 74 országban. Őket a szudániak (606 ezer fő) és a burundi menekültek (531,6 ezer fő) követik. Az afgánok száma azonban a jelzettnél nagyobb, mivel nincs közöttük a pakisztáni városokban élő 1,6 milliósra becsült csoportjuk, és Irán is jelezte, hogy a korábban bejelentettnél 600 ezerrel több afgán menekült él ott.

Pakisztánban él a legtöbb menekült

A legtöbb menekültet befogadó ország Pakisztán, itt 1,1 millió otthonát elhagyó ember lelt menedékre, a következő Irán, ahol 985 ezer, majd Németország (960 ezer), Tanzánia (650 ezer), végül az Egyesült Államok (452,5 ezer). Ezekben az országokban a menedékkérők számának 2-25 százalékos csökkenését tapasztalták az előző évhez képest.

2003-ban 807 ezer menedékkérelmet adtak be összesen 141 országban. A legtöbb ilyen kérelmet a FÁK országaiból érkezett menekültek nyújtották be, utánuk következnek a kínaiak, a szerbiaiak, kongóiak, törökök. A befogadó országok körülbelül 150 ezer kérelmet bíráltak el pozitívan, és 40 ezer embernek engedélyezték, hogy emberbaráti okokból maradjon.

Csakhogy másutt az újabb konfliktusok miatt újabb menekülttömegekre lehet számítani, például Szudánban a darfuri térségben. A főbiztosság ezen a héten vizsgálta felül a térségbeli rendkívüli feladatait. Kiderült, legalább 55,8 millió dollárra lenne szükség, hogy javítsanak a Csádba menekült 200 ezer szudáni helyzetén, de eddig csak 18,4 millió dollár jött össze. 2003-ban amúgy hat országot - Szudánt, Libériát, a Közép-Afrikai Köztársaságot, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, Elefántcsontpartot és Szomáliát - hagyott el 15 ezer új menekült.

KAPCSOLÓDÓ CIKK