Harminchárom halott egy bagdadi robbantásban

Legalább harminchárom ember meghalt, amikor egy öngyilkos merénylő egy százfős tömegbe hajtott robbanóanyaggal megrakott autójával a régi bagdadi repülőtér közelében, hatalmas vérfürdőt rendezve. Csütörtökön egy iraki erőművet és egy vidéki igazgatási irodát is autóbombás támadás ért.

Legalább 33 ember meghalt és 127 megsebesült csütörtökön Bagdadban egy robbantásban. Ismeretlenek egy lövedékekkel megrakott autót robbantottak föl az iraki hadsereg egyik toborzóközpontja közelében, a város régi repülőterénél. Jelentések szerint a gépkocsi egy körülbelül százfős tömegbe sorba rohant bele a detonáció előtt - írja a BBC. Az emberek a toborzóiroda előtt várakozó önkéntesek voltak.

A toborzóközpont az erődítményszerűen megerősített el-Muszanna repülőtér közelében van, ahol amerikai katonák is állomásoznak. A környék felett sűrű füstfelhő gomolyog. Az újságírók számos élettelen testet láttak a detonáció helyszínén, folyik a sebesültek evakuálása. Egy iraki rendőr, aki szemtanúja volt a merényletnek közölte, hogy a gépkocsi a toborzóközpont bejáratánál robbant fel. A járműből nem maradt más csak a motor és a sebváltóház - közölte.

A robbanás körzetét az iraki rendőrség körülzárta. A detonáció miatt számos gépkocsi és egy páncélozott jármű is megrongálódott, a repeszek és
törmelék az itt haladó négysávos autópályát is beborítják, az úttesten is vérnyomok láthatók, és egy tüzérségi gránát is fekszik az útpályán.

Erőművet is támadtak

Korábbi jelentések egy másik nagy erejű robbanásról is beszámoltak a volt iraki parlament épületének közeléből, Bagdad központjából. Ezen kívül egy villamoserőművet is támadás ért a fővárostól délre.

A támadók először rakétagránátokkal lőtték a fővárostól 60 kilométerre délre, el-Muszajib településnél található erőművet, majd utána autóba rejtett robbanószerkezet robbant a főbejárat előtt. A robbanásban meghalt az erőmű két iraki dolgozója, öt másik pedig megsérült. Kicsit később iraki rendőrök és amerikai katonák két
robbanótöltetet hatástalanítottak az erőmű közelében. Három héten belül ez volt a negyedik támadás a három tartományt villamos energiával ellátó létesítmény ellen.

Jaszrebben is robbantottak

 Jaszreb városában is pokolgépes támadás történt csütörtökön. A városi tanács irodája előtt felrobbanó autóba rejtett bomba hat iraki polgári védelmi őrt ölt meg, ötöt pedig megsebesített. A tetteseket nem sikerült kézre keríteni.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK