Újabb tömegsírra bukkantak Boszniában

Újabb, körülbelül 200 holttestet rejtő tömegsírt fedeztek fel Boszniában. A szakemberek azt feltételezik, hogy a sírba bosnyák muzulmánok földi maradványait temették a boszniai háború idején. A konfliktus befejeződése óta összesen 18 000 holttestet hantoltak ki, de a háború során eltűntek listáján még mindig 25 000 név van.

Újabb tömegsírt fedeztek fel Bosznia északnyugati részén, a sírt feltáró szakértők feltételezése szerint az 1992-95 közötti polgárháború során a boszniai szerb erők által lemészárolt muzulmánok maradványaira bukkantak - közölték hivatalos források.

Már több teljes holttestet és csontvázrészletet azonosítottunk - közölte az eltűnt személyek ügyében illetékes boszniai muzulmán bizottság egy tagja. A bizottság szerint körülbelül 200 muzulmán polgári személyt temettek a nyolc méter mély gödörbe, de pontos adatokkal még nem tudtak szolgálni.

A tömegsírt a boszniai Prijedornál fedezték fel. A környékbeli Omarska, Trnopolje és Keraterm helységekben a boszniai szerbek fogolytáborokat tartottak fenn, kíméletlen etnikai tisztogatás színterévé változtatva a térséget.

A konfliktus befejezése után több mint nyolc évvel 18 000 holttestet hantoltak ki Boszniában, többnyire muzulmánokét. A Nemzetközi Bizottság az Eltűntekért (ICMP) szerint még 25 000 személyt tartanak nyilván a boszniai polgárháború eltűntjeként.

KAPCSOLÓDÓ CIKK