Lefejezték az amerikai túszt Szaúd-Arábiában

Az al-Kaida terrorszervezet beváltotta fenyegetését, és lefejezte amerikai túszát, Paul Marshall Johnsont - jelentette pénteken az al-Arabíja hírtelevízió. A Szaút al-Dzsihád iszlámista internetes oldalon fotók jelentettek meg Johnson lefejezett testéről.

"Ahogy megígértük a mudzsahedeknek, lefejeztük Paul Marshall amerikai foglyot, miután a mudzsahedek által a zsarnoki szaúdi kormánynak adott határidő lejárt" - áll a magát al-Kaida Arab-félszigeti Szervezetének nevező csoport közleményében, amelyet ugyanaz a honlap közölt. A közlemény utal arra, hogy az áldozat "megízlelte", milyen érzés lehetett az amerikai Apache katonai helikopterek lövedékeitől meghalni egy mozlimnak.

A több mint 10 éve Szaúd-Arábiában dolgozó, 49 éves amerikai Paul Marsall Johnsont szombaton rabolták el Rijádban. A férfit a Lockheed Martin hadiipari vállalat mérnökként alkalmazta, állítólag az Apache helikopter szakértője volt. Ő volt az első nyugati férfi, akit a szaúdi kormányzat ellen egy éve harcoló terroristák elraboltak.

Kedden egy iszlám szélsőséges honlapon videofelvételt tettek közzé a bekötött szemű Johnsonról. Az al-Kaida péntekig adott határidőt a szaúdi kormánynak, hogy az amerikai túszért cserébe engedje szabadon a terrorszervezethez kötődő, fogva tartott terroristákat, ellenkező esetben a férfi lefejezésével fenyegetőzött. A szaúdi hatóságok közölték: nem tárgyalnak terroristákkal.

A szaúdi biztonsági erők 15 ezer rendőrrel péntek hajnalban újabb átfogó hajtóvadászatot folytattak a főváros, Rijád több negyedében az elrabolt amerikai állampolgár nyomait kutatva. A terület átfésülése eredmény nélkül zárult.

A szélsőséges csoport tagjai beváltották fenyegetésüket annak ellenére, hogy pénteken a nem muzulmánok elleni támadások beszüntetésére, s a "zsidó és keresztény foglyok" szabadon bocsátására hívta fel a hívőket Szaúd-Arábiában a mekkai mecset előimádkozója. Szaleh ben Humajjed sejk - aki egyben a szaúd-arábiai parlament, a Tanácskozó Gyűlés elnöke - hitszónoklatában a híres muzulmán teológus, al-Iszlám sejk szavait idézve hangsúlyozta, hogy csakis az összes zsidó és keresztény fogoly szabadon bocsátása jelent elfogadható megoldást számukra.

A muzulmánok legszentebb helyének imámja néhány órával azelőtt mondta el a televízióban élőben közvetített hitszónoklatát, hogy lejárt egy amerikai túsz kivégzésének határideje.

KAPCSOLÓDÓ CIKK